ကာလသား
ဟင္းခ်က္ျဖစ္ရသည့္ အေၾကာင္းအရင္းေတြကေတာ့ ေမတို႕ ကရင္ရြာေတြမွာ ရြာက
ကာလသားေတြက တစ္ရြာႏွင့္တစ္ရြာအပ်ိဳလွည့္သည့္ အခါ ရြာခံ ကာလသားေတြက
ဧည့္သည္ကာလသားေတြကို ခ်က္ေကြၽးေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းတစ္မယ္။ ညဦးပိုင္းေတြမွာ
ကာလသားေတြ စုျပီးကိုယ့္အိမ္ကၾကက္ ကိုယ္ျပန္ခ်က္စားျဖစ္ၾကတဲ့ ဟင္းတစ္မယ္။
ငတက္ျပားေန႕လို႕ ေန႕မ်ိဳးဆို အေပ်ာ္တမ္း ကစားၾကရင္ သူ႕အိမ္က ၾကက္ ငါ့အိမ္က
ဗူးသီး စသည္ျဖစ္အျပန္အလွန္ အလဲအလွယ္နဲ႕ လူၾကီးေတြ မသိေအာင္ ၾကိတ္ျပီး
ခ်က္ၾကတဲ့ ဟင္းတစ္မယ္အျဖစ္ ခ်က္စားၾကရင္း ကာလသားဟင္းအျဖစ္
အမည္တြင္က်န္ရစ္ခဲ့သည့္ ဟင္းပါ။
ဒီကာလသားခ်က္ဟင္းက
ရိုးရိုးေလးေပမဲ့ ေက်းလက္သဘာ၀ရဲ႕ အေငြ႕အသက္ ၊ေပ်ာ္ရႊင္စည္းလံုးမႈေတြ
အျပည့္ပါ၀င္ေနသည့္ ရိုးရာဓေလ့ ဟင္းတစ္မယ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ပဲ ရိုးရိုးေလးႏွင့္
စြဲမက္သည့္ ဟင္းတစ္မယ္ ေနရာရခဲ့သည့္ဟင္းပါ။
ကာလသားေတြ
စုေပါင္းျပီးခ်က္သည့္ ထံုးစံအတိုင္း မိန္းကေလးေတြလို ဖြယ္ဖြယ္ရာရာမွာ
စံုစီနဖာနွင့္ အမ်ိဳးအမယ္စံုလင္စြာျဖစ္ မခ်က္နိုင္ဘဲ အခ်ိန္ကုန္လဲသက္သာ
အလွ်င္အျမန္လဲ က်က္သည့္ ဟင္းတစ္မယ္အျဖစ္ ဖန္တီးျဖစ္ခဲ့ၾကတာေပါ့။
ၾကက္သားကို လိုသလိုတံုး၊ ငရုတ္သီးကို ျဖစ္သလိုေထာင္းရင္း ခ်က္ျဖစ္ခဲ့ၾကသည့္ ဟင္းေပမဲ့ လက္ရာကေတာ့ စြဲမက္ဖြယ္ ျဖစ္ခဲ့တာပါပဲ။
ေျပာေနရင္
ေလေတြ ရွည္ကုန္လို႕ ေနာက္ထပ္ပို႕စ္တစ္ပုဒ္ရလာမယ္။ ကာလသားဟင္းကို ခုပဲ
စျပီး ခ်က္ေတာ့မယ္ေနာ္။ ရသာကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္လိုသေလာက္ထည့္ပါ။ ေမ
ျပထားသည့္ ပံုမွာ ၾကက္က (၄)ေကာင္ႏွင့္ ဗူးသီး ခပ္ေသးေသး (၂)
လံုးပါဝင္တာေၾကာင့္ ဟင္းအိုးမွာ ၾကီးေနရျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ပံုကိုၾကည့္၍
လန္႕သြားမည္ဆိုေသာေၾကာင့္ ၾကိဳတင္အသိေပးရျခင္းျဖစ္ပါသည္။
ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သား
၂။ ဗူးသီး
၃။ငရုတ္သီး အေတာင့္ (သို႕) ခြဲျခမ္းမႈန္႕
၄။စပါးလင္
၅။နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္
၆။ ဆား သင့္တင့္ယံု
၇။ၾကက္သြန္နီ
၈။ ဆီအနည္းငယ္
၁။ ၾကက္သားကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရြယ္အစား တံုးေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီး ေထာင္းေပးပါ။ ကာလသားဟင္းျဖစ္သည့္အေလွ်ာက္ ငရုတ္သီးေထာင္းက မညက္တညက္။ ထို႕ေၾကာင့္ ခြဲျခမ္းမႈန္႕သံုးလွ်င္ ထိုအတိုင္းသာ ထည့္၍ ခ်က္နိုင္ပါသည္။
၃။ ထို႕ေနာက္ ၾကက္သားကို ဆား၊ နံႏြင္းမႈန္႕(ဆႏြင္း) ၊ငရုတ္သီး မညက္တစ္ညက္ေထာင္းႏွင့္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ကာ အတူတူနယ္၍ လံုးေပးလိုက္ပါ။ ဟင္းရည္မွာ ေသာက္ဆမ္းေလးျဖစ္တာေၾကာင့္ ဆီႏွင့္ ငရုတ္သီးကို ေလွ်ာ့သံုးပါ။ စပါးလင္ေခ်ာင္းမ်ားကိုလဲ ဓားေနာင့္ျဖစ္ ထုျပားကာနယ္ထားျပီးေသာ ၾကက္သားႏွင့္ အတူတူထည့္ခ်က္လိုက္ပါ။
၄။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီးဆိုပါက ေရ သင့္တင့္ယံုထည့္ကာ အဖံုးအုပ္၍ တည္ထားလိုက္ပါ။
၅။ ၾကက္သာဟင္းအိုး ပြက္ပြက္ဆူျပီး ၾကက္သားမ်ားက်က္လာခ်ိန္တြင္ အဆင္သင့္ တံုးထားေသာ ဗူးသီးကို ထည့္ပါလိုက္ပါ။ကာလသားဟင္းမွာ ဗူးသီးနုလွ်င္ အခြံမႏႊာပါ။ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ဗူးသီးအခြံႏႊာလိုကလဲ ႏႊာနိုင္ပါသည္။
၆။ ဗူးသီးမ်ား နူးလာလွ်င္ အဆင္သင့္ စားသံုးနိုင္သည့္ ၾကက္သားဗူးသီး ကာလသားခ်က္ေလးတစ္ခြက္ ရရွိပါျပီရွင္။
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
တာလေပါ ဟင္းခ်က္ပါဆိုမွ.။ ဟီး..
ReplyDeleteဒါလည္း ႀကိဳက္တယ္. :D