ၾကက္သဲ ၊ဝက္သဲ စသည့္တိရိစ ၦာန္ေတြရဲ႕
အသည္းေတြကို မစားျဖစ္တာၾကာပါျပီ။ အသည္းမွာပါဝင္တဲ့
ကိုလက္စထေရာေတြေၾကာင့္ေရာ ၊ အသည္းဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးက အဂၤါေတြ
အလုပ္လုပ္နိုင္ဖို႕ အဓိကအက်ဆံုးေသာ အဂၤါျဖစ္တာေၾကာင့္
အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြထဲမွာ အသည္းဟာေရာဂါပိုးပါဝင္မႈအမ်ားဆံုးျဖစ္တယ္။
ထို႕ေၾကာင့္ပဲ
ျပည္ပမွာ အသည္းကို စားသံုးမႈနည္းၾကတယ္။ ျမန္မာနိုင္ငံမွာေတာ့
အသည္းသည္အသားေတြထဲမွာ ေစ်းအျမင့္မားဆံုးေသာ စားေသာက္ကုန္ဟု
ေျပာ၍ရနိုင္ေလာက္သည္။ အသည္းစားသံုးျခင္းကိုႏွစ္သက္ၾကသည္။
အသည္းစားသံုးျခင္းသည္
ေကာင္းက်ိဳးကိုမေပးနိုင္ဘူးလား ဆိုလာလွ်င္ေတာ့ ရိုးသားစြာ ေျပာပါရေစ။
အသည္းသည္ သက္ၾကီးရြယ္အိုးမ်ားစားသံုးရန္ မသင့္ေတာ္လွေသာ္လည္း ကေလးမ်ားႏွင့္
မိန္းမပ်ိဳေလးမ်ားစားသံုးရန္သင့္ေသာအစားအစာမ်ားတြင္ပါဝင္ပါသည္။ အသည္းတြင္
ဗီတာမင္ေအပါဝင္မႈနႈန္းမ်ားစြာ ရွိပါသည္. ဗီတာမင္ေအသည္
မွတ္ဥာဏ္ထက္ျမက္ျခင္း၊အရိုးသန္မာျခင္း၊ခုခံအားစနစ္ေကာင္းမြန္ျခင္း၊မ်ိဳးပြာမႈျဖစ္စဥ္
ေအာင္ျမင္မႈတို႕တြင္ အဓိကအခန္းက႑အျဖစ္ပါဝင္ေဆာင္ရြက္ေပးပါသည္။
ကေလးငယ္မ်ား
ဥာဏ္ရည္ထက္ျမက္ေစရန္ႏွင့္
မ်က္ေစ့အားေကာင္းေစရန္၊ေသြးအားနည္းျခင္းေဝဒနာလကၡဏာအမ်ားဆံုး ခံစားရေသာ
အမ်ိဳးသမီးငယ္မ်ားအသည္းကို စားသံုးေပးသင့္ပါသည္။ ေသြးအားနည္းလြန္းရင္
ဝက္အသည္းကို ခ်က္စား၊ျပဳတ္စားေပးျခင္းျဖစ္ လွ်င္ျမန္စြာ
သက္သာေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
မစားတာၾကာလွေနျပီးျဖစ္တဲ့ အသည္းဟင္းေလးကိုစားခ်င္စိတ္ျဖစ္လာတာနဲ႕ ဟင္းတစ္ခြက္စာအသည္းကိုဝယ္ျပီးခ်က္ျပဳတ္စားရန္ စီစဥ္လိုက္သည္..။
အသည္းဟင္းအတြက္ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။အသည္း (၁၅)က်ပ္သားခန္႕
၂။ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၂)လံုး
၃။ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ
၃။နံႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္
၄။ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕
၅။ဆား သင့္တင့္ယံုမွ်
၆။ဂ်င္းအနည္းငယ္
၇။ဟင္းခ်က္ရန္ဆီ
ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။
ပထမဦးစြာ အသည္းကို အရင္ဆံုးေရစင္စင္ေဆးေၾကာေပးပါ။ ေရေဆး၊ေရစစ္ျပီးမွ
လွီးေပးပါ။ လွီးျပီးမွ ေရေဆးလွ်င္ အသည္းထဲေရေတြ စိမ့္ဝင္ေနျပီး
ခ်က္လိုက္သည္နွင့္ ေရမ်ားျပန္ထြက္လာကာ ဟင္းခ်က္ရာတြင္အခ်ိန္ၾကာေနသကဲ့သို႕
ရသာမွာလဲ ေကာင္းမြန္မႈအား နည္းပါးပါသည္။ လွီးထားျပီးေသာ အသည္းမ်ားကို ဆား
စသည့္ရသာမ်ားနယ္ထားေပးပါ။
၂။
ငရုတ္သီးေထာင္းမယ္ေနာ္။ ငရုတ္သီးေထာင္းစရာ ဆံုမရွိရင္ေတာ့
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ဂ်င္းေတြကို ေသးငယ္ေသာအပိုင္းအစေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးေပးေပါ့။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပါးပါးေလး လွီးထားေပးပါ။
၄။မီးဖိုေပၚဟင္းခ်က္ရန္အိုးတည္။ ဆီထည့္ ၊ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးကို ဆီသတ္မယ္ေနာ္။
၅။ငရုတ္သီးဆီသတ္
အနံ႔ေမြးလာျပီး အညိဳေရာင္သန္းလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္လိုက္ပါ၊
(ခရမ္းခ်ဥ္သီးမထည့္ခ်င္ရင္ေတာ့ မွည့္က်ဥ္းသီးမွည့္သံုးေပါ့။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးတာက ဟင္းအနွစ္မ်ားေအာင္လို႕ပါ)
၆။ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ က်က္ျပီးေပ်ာ့သြားျပီဆို အသည္းေတြထည့္ပါ။
၇။
အသည္းႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို သမေအာင္ေမႊျပီး ေရ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး
ေခတၱခ်က္လိုက္ပါ၊ ေရေတြအမ်ားၾကီးမထည့္ပါနွင့္။ ေရမ်ားမ်ားထည့္လွ်င္
ဆီျပန္လာေအာင္အခ်ိန္ၾကာၾကာခ်က္ေနရမည္။
အသည္းတို႕မည္သည္
အခ်ိန္ၾကာၾကာခ်က္သည္နွင့္အမွ် အသားစမ်ားမာလာကာ ခါးသက္လာသည္။ ထိုေၾကာင့္ပဲ
ျဖစ္မယ္ေနာ္ ႏွလံုးသားႏွင့္ခံစားရသည့္အခ်စ္ ၾကာလာေလ ခါးသက္လာေလလို႕
ေျပာၾကတာ။ အဟိ....ဟင္းခ်က္တာနွင့္ အခ်စ္အေၾကာင္း ဘာမွမဆိုင္လို႕
ရပ္လိုက္အံုးမယ္။
အသည္းဟင္းတစ္ခြက္ နူးနူးညံ့ညံ့နွင့္ရသာရွိရွိေလး စားနိုင္ေအာင္ အျမန္ဆံုးနည္းႏွင့္ ခ်က္ေပးလိုက္ပါ။
ေဟာ အသည္းေလးတစ္ခြက္ေတာ့ ရျပီ။
အသည္းဟင္းပူပူကို ထမင္းပူပူ သခြားသီးေအးေအးေလးနဲ႕ စားၾကပါသူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ။
တစ္ခုေတာ့ ၾကိဳေျပာထားတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါေမ့အသည္းမဟုတ္ဘူး။ ဝက္အသည္းပါရွင့္။
..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
0 comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္