ဒီေန႕ေတာ့
ထိုင္းေစ်းဘက္သြားျဖစ္ရင္း သရက္သီးေလးေတြ ဝယ္လာတယ္။
သရက္သီးသုပ္စားမယ္ေပါ့။ သရက္သီး (၃)လံုးသာ ဝယ္ျပီး အိမ္ျပန္လာတယ္
သရက္သီးကို ဘယ္လိုသုပ္စားရမွာလဲ ေတြးလို႕မရေသးပါ။
သရက္သီးကို
ပဲမႈန္႕နဲ႕ ငပိေရာထားေသာ ခ်ဥ္ငံစပ္သုပ္စားရမွာလား ၊ ထန္းလ်က္ရည္နဲ႕
ထိုင္းစတိုင္ ခ်ိဳခ်ိဳစပ္စပ္သုပ္စားရမလား ေတြးေနတာနဲ႕ပဲ အသုပ္အရသာခံခ်င္တဲ့
လွ်ာက သေရ တစ္ေတာက္ေတာက္ က်လုေနျပီ။
ေနာက္ဆံုးေတာ့
ဆံုးျဖတ္ခ်က္ခ်လိုက္တယ္ ဘယ္ေနရာ၊ဘယ္ေဒသေရာက္ေရာက္ ၊ဘယ္နိုင္ငံ
ဘယ္တိုင္းျပည္ေရာက္ေရာက္ ဝယ္ယူစားေသာက္လို႕ရသည့္ ထိုင္းစတိုင္
သရက္သီးသုပ္ကို စြန္႕လြတ္ျပီး အလြယ္တကူ ဝယ္ယူ၍ မရနိုင္သည့္ ျပည္တြင္းျဖစ္
ငါးပိဖုတ္နွင့္ သရက္သီးသုတ္ဖို႕ကိုပဲ ဆႏၵမဲျပဳလိုက္ပါေတာ့သည္။
ခ်က္ၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း
အစီအစဥ္ကို အားေပးၾကသည့္ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအတြက္ေတာ့ နည္း
(၂)မ်ိဳးလံုးေရးေပးလိုက္ပါ့မယ္။ ထိုင္းစတိုင္ေလးလဲ ရသာေကာင္းမြန္၍
ျမည္းၾကည့္စမ္းေစခ်င္ပါသည္။
ပထမဦးဆံုး ျမန္မာသုပ္ေလးကပဲ စၾကတာေပါ့။
သရက္သီးသုပ္ရန္ ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ သရက္သီးတစ္လံုး
၂။ ေဂၚဖီ အနည္းငယ္
၃။ မုန္လာဥနီ တစ္လံုး (မထည့္လဲရ၏)
၄။ေျမပဲဆန္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၅။ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
၆။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ
၇။ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္
၈။မွ်င္ငါးပိ (ေခၚ) စိမ္းစားငါးပိ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕
၉။ဆီခ်က္စားပြဲတင္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
၁၀။ ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၁၁။ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ ေကာ္ဖီဇြန္း တစ္ဇြန္း (အစပ္မၾကိဳက္လွ်င္ မထည့္ပါႏွင့္)
၁၂။ ပဲမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ျပဳျပင္ပံု အဆင့္ဆင့္
၁။
သရက္သီးမ်ားကို ေရစင္စင္ေဆး၍ ျခစ္ႏွင့္ ျခစ္ယူပါ။ မိမိစိတ္ၾကိဳက္အေနအထား
အရြယ္အစာ ျခစ္ယူပါ။ ျခစ္ခ်င္သလိုသာ ျခစ္လိုက္ပါေတာ့ ငါ့ဘဝက မင္းလက္ထဲမွာ
(သရက္သီး၏ ေအာ္သံ)
၂။ေဂၚဖီေတြကိုလဲ
ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးပါ။ (ငယ္ငယ္ကဆို ေမေမက ေဂၚဖီေတြ ပါးပါးေလးေတြ
လွီးခိုင္းရင္ စိတ္က မရွည္ဘူး။ ေဂၚဖီထုပ္ တစ္ထုပ္လံုးကို အခြံႏႊားဓားနဲ႕
ဆြဲျပီးျခစ္ခ်လိုက္ေရာ။ အဲ့လိုလုပ္ေတာ့ ေဂၚဖီပါးပါးလြလြေလးေတြ ရလာတယ္ေလ..
ေဂၚဖီပါးပါးလွီးတဲ့နည္း ေပးတာ)
၃။ေမက
အသုပ္သုပ္ရင္ မုန္လာဥနီေလးေတြ ျခစ္ျပီးထည့္တယ္။ ဘာလို႕လဲလို႕ ေမးရင္
ရိုးသားစြာ ေျဖပါမယ္။ အသုပ္ေလး အျမင္လွေအာင္လို႕ပါ။ ေမတို႕ေတြ
နႈတ္ခမ္းနီ၊ပါးနီေတြနဲ႕ အလွဆင္သလိုပဲ အသုပ္ေလးကိုလဲ အျမင္လွေအာင္
မုန္လာဥနီေလး ျခစ္ထည့္ျပီး အလွဆင္တာပါ။ အသုပ္ေလးကို ျမင္သူေငးမိကာ
စားခ်င္စိတ္ေတြ ျဖစ္လာေအာင္လို႕ေပါ့။
၄။ၾကက္သြန္ျဖဴကို
ပါးပါးလွးျပီး ဆီခ်က္ခ်က္မယ္ေနာ္။ ဟိုတစ္ခါက မမေမေရ ဆီခ်က္ဆိုတာ
ဘယ္လိုခ်က္ရလဲလို႕ ေမးတဲ့ ေမာင္ေလးေတြကို ဆီခ်က္ဘယ္လိုခ်က္ရလဲပါ တစ္ခါထဲ
ေျပာေပးထားတယ္။ ေနာက္တစ္ခါ ျမန္မာသုပ္သုပ္ရင္ ေမးစရာမလိုေတာ့ေအာင္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
ျပီးလွ်င္
မီးဖိုေပၚဆီအိုးတည္ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊နံႏြင္းမႈန္႕ေလး ထည့္ျပီး
ၾကက္သြန္နီအညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ ဆီက်က္ျဖစ္ပါျပီ။ အနည္းငယ္
အညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္လို႕ရျပီေနာ္။ ဆီမွာ အပူရွိန္ေတြ
ရွိေနေသးေတာ့ သူ႕ဘာသာကၽြတ္သြားလိမ့္မယ္။ ကၽြတ္မွ အိုးဖယ္ရင္ ၾကက္သြန္ေတြ
တူးကုန္လိမ့္မယ္။
၅။ေျမပဲဆန္ကို မညက္တစ္ညက္ေလး ေထာင္းလိုက္ပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္ကိုလဲ ေရေဆးျပီး အမႈန္႕ေထာင္းလိုက္ပါ။
၆။
ငါးပိကို အနံ႕ေလး ပိုေမႊးေအာင္ မီးအနည္းငယ္ျပလိုက္တယ္(မီးဖုတ္တာေပါ့)
ျပည္ပေနသူကေတာ့ ငါးပိမီးဖုတ္ဖို႕ လြယ္မည္မထင္ပါ။ စားရဲလွ်င္
ထိုတိုင္းသာစားေတာ့။ မစားရဲလွ်င္ေတာ့ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ျပီး အိုးထဲမွာ
ေရအနည္းငယ္ထည့္၊ ပန္းကန္လံုးကို အိုးထည့္ထည့္ျပီး ေရေႏြးေငြ႕နွင့္
အနည္းငယ္ေပါင္းေပးလိုက္ပါ။
၇။ ၾကက္သြန္နီ၊ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ပါးပါးလွီးေပးလိုက္ပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္လွ်င္ေတာ့ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးထည့္ ေရာသေမႊျပီး နယ္ေပးလိုက္ပါေတာ့။
ရွဴးရွဴး ရွဲရွဲ သရက္သီးသုပ္စားၾကမယ္ကြယ္။
ခ်ိဳခ်ိဳစပ္စပ္ကိုမွ ၾကိဳက္သူေတြအတြက္ ထိုင္းစတိုင္ သရက္သီးသုပ္ လာျပီေနာ္။
၁။ သရက္သီး တစ္လံုး
၂။မုန္လာဥနီ တစ္လံုး
၃။ ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
၄။ပုဇြန္ (၆)ေကာင္ခန္႕
၅။ၾကက္သြန္နီ အၾကြပ္ေၾကာ္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕ (သို႕)ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥခန္႕ အၾကြပ္ေၾကာ္ေပးရန္
၆။ ၾကက္သြန္နီ ၁ ဥ (ပါးပါးလွီးျပီး အစိမ္းထည့္ရန္)
၇။ေျမပဲဆန္ေလွာ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
၈။ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ အနည္းငယ္
၉။ ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၁၀။ ထန္းလ်က္ခဲ ႏွစ္ခဲ (အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ မီးျဖစ္ အပူေပးလိုက္ပါ)
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ သရက္သီး၊မုန္လာဥနီကို ျခစ္ယူလိုက္ပါ။
၂။ ပုဇြန္ကို က်က္ေအာင္ခ်က္လိုက္ပါ။ ေလွာ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း
၃။
ပါးပါးလွီးထားေသာ
ၾကက္သြန္နီ၊ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင့္၊ထန္းလ်က္ရည္၊ငံျပာရည္၊ၾကက္သြန္နီအၾကြပ္ေၾကာ္
စသည္တို႕ကို ျခစ္ထားေသာ သရက္သီး၊မုန္လာဥနီတို႕ေပၚတြင္ ျဖန္႕ခင္း၍ သမေအာင္
ေမႊလိုက္ပါ။
ေရာသမေမႊ သုပ္ျပီးလွ်င္ေတာ့ ေဟာဒီက သရက္သီးသုပ္ ခ်ိဳခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္ခ်ဥ္၊ စပ္စပ္ေလးဗ်ိဳ႕။
..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
0 comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္