ေမေရ ဝက္သားဟင္းကို ကရင္ခ်က္ ခ်က္တာေလး
စားခ်င္တယ္။ ခ်က္ေပးပါလားလို႕ ေတာင္းဆိုသူေတြအတြက္
ကရင္ဝက္သားခ်က္နည္းေလးကို တင္ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ကရင္လူမ်ိဳးအေတာ္မ်ားမ်ားက
ဝက္သားၾကိဳက္ၾကတယ္။ ဝက္သားေဟ့ဆို အသားတုံးကိုေတာင္
ေကာက္ကိုင္ခ်င္ၾကသူေတြမဟုတ္။ ဝက္သားစားျပီေဟ့ဆို ဝက္ဆီတုံးၾကီးဆြဲလိုက္ရမွ
ေက်နပ္ၾကသူေတြျဖစ္သည္။
အလွဴမဂၤလာပြဲမ်ားတြင္
ဝက္သားသည္ အဓိကဟင္းလ်ာ။ သာေရး၊နာေရး ၊မဂၤလာေဆာင္မွစ၍ အရိုးေကာက္ပြဲ၊
ျပဳလုပ္က်င္းပသည္အထိ ဝက္သားဟင္းသည္သာ ပင္တိုင္ဟင္း။
ထိုအလွဴပြဲမ်ားတြင္
ခ်က္သည့္ ဝက္သားဟင္းကို ဝက္သားဟင္းေလး ဟု ေခၚဆိုသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္
ဝက္သားဟင္းေလးဟု ေခၚတြင္ခဲ့သည္ မသိပါ။ ေလးေလးပင္ပင္ႏွင့္
အရသာရွိေသာေၾကာင့္ဟုသာ မွတ္ယူလိုက္ပါသည္။
ဝက္သားဟင္းေလး ခ်က္ရန္ ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ဝက္သား အစိတ္သားခန္႕
၂။ ငရုတ္သီးအစိမ္းမုန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၃။ နံႏြင္းမုန္႕ အနည္းငယ္
၄။ ဆီစာပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ဝက္သားအဆီမ်ားေနလွ်င္ မထည့္ပါႏွင့္)
၅။ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ
၆။ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
၇။ မာဆလာ
၈။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕ (ေရေဖ်ာ္ျပီးအသင့္ျပင္ထားပါ)
၉။ မွ်င္ငါးပိ(ေခၚ) ငါးပိစိမ္းစား အနည္းငယ္
၁၀။ ပဲငံျပာရည္အေနာက္(သို႕) ပဲဆီ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
၁၁။ ဆား
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။
ပထမဦးစြာ ဝက္သားတံုးကို ေရစင္စင္ေဆး၍ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရြယ္ တံုးထားပါ။
(ေရေဆးျပီးတံုးေတာ့ ေရထပ္ေဆးစရာမလိုေတာ့ ေျခာက္ေသြ႕ေနကာ အသားနယ္ရာတြင္
အသားထဲသို႕ ရသာစိမ့္ဝင္နိုင္မႈအားပိုေကာင္းသည္)
၂။ တံုးထားျပီးေသာ ဝက္သားကို ခ်က္မည့္အိုးတြင္ေသာ္လည္ေကာင္း၊ အျခားဇလံုၾကီးထဲတြင္လည္းေကာင္း ထည့္၍
ဆီ၊
နံႏြင္းမုန္႕၊ မွ်င္ငါးပိ၊ ဆား၊ ပဲဆီ ၊မဆလာ အနည္းငယ္ စသည္တို႕ကို ထည့္၍
သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ အသားထဲသို႕ ရသားမ်ားစိမ့္ဝင္နိုင္ေအာင္ နာနာေလးနွင့္
ၾကာၾကာေလး နယ္ေပးပါ။ (အလွဴပြဲမ်ားအတြက္ဆို ထမနဲထိုးသလို ဘယ္၊ညာ
တစ္ဖက္ဆစ္ခ်က္စီ ေယာက္မၾကီးနွင့္ ထိုးေမႊေပးသည္ကို ေတြ႕နိုင္ပါသည္)
၃။
နယ္ထားျပီးေသာ ဝက္သားမ်ားကို မိမိခ်က္လိုသည့္ အိုးထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္
(ဇလံုးထဲ ထည့္၍ နယ္ထားမိပါက) ဝက္သားျမဳပ္ယံု ေရထည့္ေပး၍ မီးဖိုေပၚ တင္ကာ
စတင္ခ်က္နိုင္ပါျပီ။
ဝက္သားအိုးမီးဖိုေပၚသို႕ တင္ကာ ခ်က္ျပဳတ္ေနခ်ိန္ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။
အသားဟင္း
ေကာင္စြာ ဆူ၍ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား က်က္သည့္ အခ်ိန္ ေရာက္မွသာ
ဟင္းအိုးအဖံုးဖြင့္ခ်င္က ဖြင့္ပါ။ မည္သည့္ဟင္းမဆို ေကာင္းစြာ
မက်က္နိုင္ေသးခင္ အဖံုးဖြင့္မိပါက ဟင္း၏ အနံ႕မွာ ေျပာင္း၍
၊ရသာေျပာင္းနိုင္ပါသည္။ (ဆီစိမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႕ နံတာမ်ိဳး)
၄။
ထိုသုိ႕ ဟင္းအိုးတည္ထားခ်ိန္တြင္ပဲ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ေလးစိပ္စိပ္
ထားျခင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲ၍ အမႊာလိုက္ ထားျခင္း၊
ဂ်င္းမ်ားကို လွီးထားျခင္း မန္းက်ီးသီမွည့္ရည္ ေဖ်ာ္ထားျခင္းျဖစ္
အသင့္ျပင္ထားပါ။
၅။
မိမိတည္ထားေသာ ဟင္းအိုးမွ ပထမေရ ခမ္းျပီးခ်ိန္ေလာက္တြင္
ဝက္သားဟင္းအိုးကိုဖြင့္ၾကည့္၍ အသားနူး၏၊။ မနူး၏ကို စစ္ေဆးျပီး မနူးေသးလွ်င္
ေရထပ္ထည့္၍တည္ထား ၊ နူးျပီဆိုပါက အသင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ မန္းက်ည္းသီးမွည့္ရည္
ေလာင္းထည့္၊ ၾကက္သြန္၊ျဖဴနီ၊ဂ်င္း စသည္တို႕ကို ထည့္ေမႊ၍ မီးေအးေအးျဖစ္
ႏွပ္ထားပါ။
ဆရာၾကီး
မင္းသိခၤေရးသားသည့္ ပုဂံသားဘေမာ္ ဝတၱဳေလးထဲမွ အပ်ိဳၾကီး၏
ဝက္သားခ်က္နည္းအတိုင္း မီးခဲေအးေလးနွင့္သာ ႏွပ္ထားေပေတာ့ဗ်ိဳ႕။ ဟီး းး း
၆။
အနည္းငယ္ေသာ မီးအရွိန္ႏွင့္ ႏွပ္ထားေသာ ဝက္သားဟင္းအိုးေလးမွာ ေရကုန္၍
ဆီျပန္လာခ်ိန္တြင္ ဝက္သားမွာလဲ နူးအိေနေလျပီ။ အသားထဲမွ အဆီမ်ားမွာလဲ
ဟင္းအိုးထဲသို႕ ေရာက္ကာ ဟင္းအနွစ္ထဲ စိမ့္ဝင္ေနေလျပီ။
ထိုအခ်ိန္တြင္မွာပဲ
နူးနူးအိအိ ဝက္သားဟင္းေလးတစ္ခြက္သည္ သင့္ပန္းကန္ထဲသို႕ ခုန္ဝင္လာျပေစဟု
ေတာင္းဆိုေနေသာေၾကာင့္ ပန္းကန္ေလးအသင့္ျပင္ကာ ဟင္းအိုးထဲမွ ဟင္းမ်ား
ပန္းကန္ထဲသို ေျပာင္းထည့္ကာ ျမိန္ရည္ယွက္ရည္
စားသံုးလိုက္ၾကအံုးစို႕လားရွင္။
..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
ကရင္ဝက္သားခ်က္နည္းေလး ဖတ္ရင္း ႀကိဳ႕ကုန္းက အစ္မအစ္ကိုေတြကို သတိရသြားတယ္ ေမသဇင္ေရ။
ReplyDeleteတီတင့္က ေခါင္းႀကီးကိုက္ေရာဂါေၾကာင့္ ဝက္ေရွာင္ထားတဲ့ ကရင္ေလ း)
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္