လယ္ယာခြင္လဲ သိမ္းျပီး။ မၾကာေသးခင္ကမွ လယ္ယာခြင္မွ ေကာက္သစ္မ်ား ရိတ္သိမ္းျပီးစီးထားသည့္ ေကာက္လိႈင္းစည္းမ်ားကို ေခၽြေလွ႕ၾကေလျပီး။
ေအးျမလွသည့္
ရာသီဥတုကို တန္ဆာဆင္သည့္ အနီေရာင္ေပါက္ပြင့္ရဲရဲမ်ားကလဲ တပို႕တြဲလ၏ အလွကို
ပန္းခ်ီဆရာ လက္မိႈင္ခ်ရေလာက္ေအာင္ ရႈမဆံုး ေငးေမာဖြယ္အျဖစ္
ေထာက္ပံ့ေပးေနျပန္သည္။
လယ္ယာလုပ္ငန္းျပီးဆံုး၍
မၾကာေသးေသာ အခ်ိန္ကမွ ေခၽြေလ့ထားေသာ စပါး(ေကာက္ညွင္း)စပါးမ်ားကို
ေအးျမသည့္ ရာသီႏွင့္ လိုက္ဖက္ညီညြတ္မႈရွိရေလေအာင္ သမမွ်တေသာ အစားအစာအျဖစ္
ထမနဲထိုးေသာ လရာသီအျဖစ္ တပို႕တြဲလကို သတ္မွတ္ခဲ့ၾကသည္။
ရြာမွာ
ေနစဥ္ကာလက အိမ္တိုင္းကိုယ္စီ ပါဝင္ၾကသည့္ ဒါနျဖစ္ ထမနဲပြဲေတာ္ကို
တစ္ေပ်ာ္တစ္ပါး က်င္းပခဲ့ၾကသည္။ စည္းလံုးညီညြတ္မႈကို အေျခခံသည့္
ထမနဲထိုးျပိဳင္ပြဲမ်ားကို က်င္းပေလ့ရွိၾကသည္။ (၃) ေယာက္တစ္ဖြဲ႕ ၊
(၄)ေယာက္တစ္ဖြဲ႕ စသည္ျဖစ္ ဖြဲ႕စည္းကာ ညာသံေပး၍ ညီညြတ္စြာ ထိုးၾကသည့္
ထမနဲပြဲတြင္ အိုးစည္ဒိုးပတ္သံတျမိဳင္ျမိဳင္ျဖစ္ လာေရာက္အားေပးၾကသည့္
ပရိသတ္မ်ား စသည့္ အမွတ္တရေန႕မ်ားသည္
မည္သည့္နိုင္ငံ၊မည္သည့္အရပ္ေဒသေရာက္ေရာက္ ေမ့အတြက္ေတာ့
မေမ့နိုင္စရာပံုရိပ္မ်ားပင္ျဖစ္ေလေတာ့သည္။
ယေန႕ေတာ့
ရြာကို အလြမ္းေျပ မိမိတစ္ကိုယ္တည္း ထမနဲထိုးရင္း ခင္ရာေဆြမ်ိဳး ၊
သိကၽြမ္းမိတ္ေဆြမ်ားကို ေဝငွရန္ ဆႏၵေလး ျပင္းျပလာ၍ ထမနဲထိုးရန္
ျပင္ဆင္ေလသည္။
မိတ္ေဆြမ်ားလဲ
ထမနဲထိုးနည္းေလး လိုခ်င္ပါသည္ဆို၍ ထပ္၍ တဖန္ ေဝငွလိုက္ပါသည္။ အရင္ႏွစ္က
တစ္ၾကိမ္ ေရးဖူးခဲ့ေပမဲ့ ဒီနွစ္ အသစ္တစ္ခါ ျပန္လည္ ေဝမွ်ေပးျပန္ပါသည္။
ျပည္ပေရာက္သူမ်ားအိမ္တြင္း ျပဳလုပ္ရန္ ျဖစ္သျဖစ္ ျမန္မာနိုင္ငံမွာထိုးသည့္
ထမနဲကဲ့သို႕ ပါဝင္ပစၥည္း ၊ ျပဳလုပ္နည္း အနည္းငယ္ ကြဲျပားျခားနားသည္ကိုေတာ့
ဝန္ခံပါသည္။ ေနရာေဒသအလိုက္ အဆင္ေျပသလို ခ်က္ရျပဳတ္ရသည္မွာ
ျပည္ပေရာက္သူတိုင္း ခံစားသိရွိနိုင္ပါမည္။
ထမနဲ ထိုးရန္ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္
၂။
အုန္းသီး (အုန္းသီးကို အျပားေလး လွီးထားျပီးသား အေျခာက္ရလွ်င္ ပို၍
လွပပါသည္၊ မရွိလွ်င္ေတာ့ ေမက ျခစ္ျပီးသာ အုန္းသီးကိုသာ အသံုးျပဳခဲ့သည္)
၃။ ေျမပဲဆန္
၄။နွမ္း
၅။ဂ်င္း
၆။ ဆီ
၇။ ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္မွ်
၈။ၾကက္သြန္ျဖဴ
၉။ဆားအနည္းငယ္
၁၀။ ေရ (ေရေႏြးအဆင္သင့္ က်ိဳထားလွ်င္ ပို၍ အဆင္ေျပပါသည္)
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို နာရီအနည္းငယ္မွ် ေရစိမ္ထားႏွင့္ပါ။
၂။မီးဖိုေပၚတြင္ ဆီအိုးတည္၍ ေျမပဲဆန္မ်ားကို ေၾကာ္ထည့္ရပါမည္။ ေျမပဲသည္ က်က္ရန္အခ်ိန္ အအၾကာဆံုးျဖစ္၍ ပထမဦးစြာ ေၾကာ္ရျခင္းျဖစ္သည္။
၃။
ေျမပဲမ်ား အညိဳေရာင္မွ်မွ် သန္းလာလွ်င္ ဂ်င္းကိုထည့္၍ ေၾကာ္လိုက္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ႏွမ္း နွင့္ အုန္းသီး ထည့္၍ ေၾကာ္လိုက္ပါ။ ဆားႏွင့္
ငရုတ္ေကာင္းကိုလဲ အတူတကြ ထည့္ဝင္နိုင္ပါျပီ။ ေျမပဲ၊ နွမ္း ၊ အုန္းသီး
ထည့္ေၾကာ္ထားေသာ ဆီမွာ ေျမပဲနံ႕သင္းသင္း ၊ နမ္းနံ႕သင္းသင္းျဖစ္
ေမႊးပ်ံ႕လွေပသည္။
၄။
ေရစိမ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္မ်ားကို ဆီအိုးထဲ ထည့္၍ ေၾကာ္ေပးပါ။
ေကာက္ညွင္းတြင္ရွိေနသည့္ အစိုဓာတ္ ေျခာက္၍ အညိဳေရာင္သန္းလာသည့္အထိ
အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေၾကာ္ေပးနိုင္လွ်င္ သင့္ထမနဲ၏ အေရာင္မွာ ပို၍ လွပကာ
ထမနဲသားမွာလဲ ပို၍ ေကာင္းမြန္လွပါသည္။
၅။ သင့္တင့္မွ်တေသာ ေရထည့္၍ အဖံုးေခတၱအုပ္ကာ ေစာင့္ဆိုင္းေပးထားပါ။
၆။
ေရမ်ားခမ္းလုခ်ိန္တြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴစိပ္မ်ားကို ထမနဲမ်ား အေပၚမွ
ျဖဴးထားေပးျပီး ေရခန္းသည္အထိ မီးေအးေအးျဖစ္ နွပ္ထားလိုက္လွ်င္ ေမႊးပ်႕ံကာ
အရသာ ရွိသည့္ ထမနဲကို သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။
အလိုရွိက သံုးေဆာင္ၾက။ ေမသဇင္၏ လက္ရာပါရွင္...
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
0 comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္