Followers

Friday 5 October 2012

Bobotie (ဘိုဘိုထီ) ေခၚ အာဖရိကဟင္းလ်ာ

အသီးအရြက္ေတြၾကီးစားေနရလို႕ ျငီးေငြ႕ေနၾကျပီးလားမသိဘူးဆိုျပီး ဒီေန႕ေတာ့ Bobotie (ဘိုဘိုထီ)လို႕ ေခၚတဲ့ အာဖရိကဟင္လ်ာေလးတစ္ခုကို ခ်က္ၾကမယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္းအစီအစဥ္မွာ ခ်က္မယ္လို႕ စိတ္ကူးရပါတယ္။အစားအစာ အသစ္အဆန္းေလးေတြကို စိတ္ပါဝင္စားစြာ ခ်က္လိုၾကတဲ့ ဝါသနာတူ သူငယ္ခ်င္းေတြ ရသာေကာင္းမြန္တဲ့ နာမည္ေက်ာ္ အာဖရိကဟင္းလ်ာေလးကို ခ်က္ေစခ်င္လို႕ပါ။
မူရင္းဟင္းလ်ာကေတာ့ အမဲသားကို ခ်က္တာပါ။ အမဲသားကို ေရွာင္ၾကည္ၾကသူမ်ားအတြက္ေတာ့ အျခားအသားအစားထိုးျပီး ခ်က္လို႕ရပါတယ္။ ၾကက္၊ဝက္သား(အဆီမပါ)၊ဆိတ္သား စသည္ျဖစ္ေပါ့။ မူးရင္းဟင္းလ်ာက အမဲသားနွင့္ခ်က္ေသာအတြက္ေၾကာင့္ အမဲသားႏွင့္ပဲ ေဖာ္ျပထားေပးပါ့မယ္ရွင္။




ဒီဟင္းလ်ာေလးက ခက္လားဆိုေတာ့ မခက္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အခ်ိန္ေတာ့ နည္းနည္းေပးရလိမ့္မယ္။ ဒါကလည္း ပထမအၾကိမ္မို႕ပါ။ ခ်က္တာေလး အက်င့္ရသြားရင္ လြယ္ကူသြားပါျပီ။

Bobotie (ဘိုဘိုထီ) ခ်က္ရန္ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား



၁။ နႈတ္နဳတ္စဥ္းထားေသာ အမဲသား ၅၀၀ ဂရမ္ (၃၀သားခန္႕)
၂။  Bobotie အမႈန္႕ ဆိုျပီးလာတာရွိတယ္။ မရွိရင္ curry powder စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္းကိုသံုးပါ အတူတူပါပဲ။
curry powderမရွိရင္ ကိုယ္တိုင္လုပ္ယူမယ္ေနာ္။
ကရေဝးရြက္ တစ္ရြက္ ၊
အေခါက္ တစ္ေခါက္၊
နာနတ္ပြင့္ ၃ပြင့္
၊ေလးညွင္း ၂ပြင့္၊
ဖာလာ ၃ေစ့
ငရုတ္သီးအစိမ္းမုန္႕ ေကာ္ဖီဇြန္း ၂ဇြန္း
နံနြင္းမုန္႕အနည္းငယ္ စသည္တို႕ကေရာေထာင္းျပီး သံုးလို႕ရပါတယ္။

၃။ေပါင္မုန္႕အျဖဴ ၂ ခ်ပ္(ေခၚ) ၂ ခု
၄။ၾကက္သြန္ဥနီဥၾကီး တစ္ဥ(ေသးလွ်င္ ၂ ဥမွ်ထည့္ပါ)
၅။ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃မႊာခန္႕
၆။ကရေဝးရြက္ ၃ ရြက္
၇။ဆား ေကာ္ဖီဇြန္း တစ္ဇြန္း
၈။ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

၉။ၾကက္ဥ ၂လံုး
၁၀။သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၁၁။ သံပယိုသီးအရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (သံပုရာသီးသံုးလွ်င္လဲရ၏။ အာဖရိကလိုေနရာက သံပုရာသီးရွားေတာ့ သံပုယိုသီးကိုသာ သံုးၾကသည္)


ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ပထမဦးစြာ ေပါင္မုန္႕ (၂)ခ်ပ္ကို ငါးမိနစ္ခန္႕ ေရစိမ္လိုက္ပါ။

ျပီးေနာက္ ေရညွစ္ျပီး အဆင့္သင့္ထားထားပါ။
၂။ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို ဆီအနည္းငယ္ႏွင့္ေၾကာ္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား အညိဳေရာင္သန္းလာျပီး ရနံ႕ေမႊးလာပါက ကရေဝးရြက္ႏွင့္ အသင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ Bobotie  အမႈန္႕(သို႕)ကိုယ္တိုင္လုပ္ထားေသာ ဟင္းေမႊးမာဆလာ (၃)ဇြန္းကို အိုးထဲ ထည့္ေလွာ္ပါ။ မီးအရွိန္မပ်င္းပါေစႏွင့္။မီးျပင္းက ဟင္းမႈန္မ်ား တူးသြားျပီး ရသာပ်က္နိုင္ပါသည္။

မီးေအးေအးနွင့္ ထည့္ေလွာ္ထားေသာ ဟင္းမႈန္မ်ားေမႊးရနံ႕သင္းပ်ံ႕လာလွ်င္ အမဲသားစဥ္းေကာကို ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။

ငါးမိနစ္ခန္႕ေၾကာ္ျပီးေနာက္ ေရညွစ္ထားေသာ ေပါင္မုန္႕ေရစိမ္ကိုထည့္၍ ေနာက္ထပ္ ငါးမိနစ္မွ် ေၾကာ္လိုက္ပါ။
ေရေျခာက္ေနလွ်င္ ေရအနည္းငယ္မွ်ထည့္ပါ။ ေရျမဳပ္ေနရန္မဟုတ္။ အနည္းငယ္ စိုစြတ္ေနယံုသာ။ ေပါင္မုန္႕ကိုေရညွစ္စဥ္က ေရမစင္ခဲ့လွ်င္ ထပ္ထည့္စရာမလိုေတာ့ပါ။



၃။ အသားမ်ား ေမႊးရနံ႕လႈိုင္ကာ က်က္လာပါက Oven ထဲမွ အပူဒဏ္ကို ခံနိုင္သည့္ လင္ဗန္း ထဲသို႕ အသားမ်ား ေလာင္းထည့္၍ ညီညာစြာ ျဖန္႕ခင္းေပးထားပါ။

Oven ကို 160ဒီဂရီ အပူေပးျပီး မိနစ္ ၄၀ခန္႕ထိ bake ရပါမည္။ အသားက်က္သည္ ၊မက်က္သည္ကို သိလိုလွ်င္ ဝါးတူျဖစ္ျဖစ္၊အသံုးမျပဳရေသးေသာ သြားၾကားထိုးတံနွင့္ျဖစ္ျဖစ္ ထိုးၾကည့္ပါ။ အသားမႈံမ်ားကပ္ပါလာလွ်င္ ထိအသားသည္မက်က္ေသး။
၄။ ထိုသို႕ bake ေနစဥ္မွာပဲ ၾကက္ဥကိုသၾကား ၊သံပုယိုသီးအရည္မ်ားနွင့္ ေခါက္ထားေပးပါ။



၅။မိနစ္ ၄၀ မွ် ဖုတ္ျပီး အသားက်က္လာျပီးဆိုလွ်င္ Oven ထဲမွာထုတ္ျပီ ေခါက္ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ား အေပၚတြင္ျဖန္႕ခင္းေလာင္းခ်ကာ ေနာက္ထပ္ ၁၅ မိနစ္(သို႕) ၾကက္ဥ အေၾကာတင္းသည္အထိ ျပန္လည္ ဖုတ္ေပးရပါမည္။


ထို႕ေနာက္မွာေတာ့ စားခ်င္စဖြယ္ ေမႊးၾကိဳင္ေနသည့္  Bobotie (ဘိုဘိုထီ) ကို စားခ်င္စဖြယ္ ျမင္ရပါျပီ။

အာဖရိက အစားအစာ Bobotie (ဘိုဘိုထီ) သည္ အာဖရိတြင္သာမက အျခားေသာနိုင္ငံမ်ားတြင္လည္း နာမည္ေက်ာ္ၾကားေသာ ဟင္းလ်ားတစ္ခုျဖစ္သည္။

Bobotie (ဘိုဘိုထီ) ကို Yellow rice ဟုေခၚသည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ကို နံႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီသတ္ေၾကာ္ထားသည့္ ထမင္းႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးၾကသည္။
အသီးအရြက္အျဖစ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးကာ ဆားအနည္းငယ္၊ သံလြင္ဆီအနည္းငယ္ ၊သၾကားအနည္းငယ္၊ ရွာလကာရည္ႏွင့္ေသာ္လည္းေကာင္း ၊သံပုရာရည္ညွစ္၍ေသာ္လည္းေကာင္းသုပ္ျပီး အခ်ဥ္သုပ္အျဖစ္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ၾကပါသည္ရွင္။

 





..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္

2 comments:

  1. အဲဒီလုိထူးဆန္းတာေလးေတာ႔စားခ်င္တယ္ မလုပ္တတ္ဘူး
    လုပ္ျပထားတဲ႔ပုံေလးထဲက အစာေတြအားလုံးကုိၾကိဳက္တယ္
    လက္၀င္တယ္ေနာ္
    c-box မွာေတြ႔လုိ႔ျပန္လုိက္တာပါ ပါဆယ္ပါဆဲြလုိက္ျပီေနာ္
    ခင္မင္တဲ႔ sis jasmine

    ReplyDelete
  2. ထူးထူးဆန္းဆန္း အာဖရိကဟင္းလ်ာ ဘိုဘိုထီကို စိတ္ဝင္တစားအားေပးသြားတယ္ ေမသဇင္ေရ။
    ၾကက္သားအစားထိုိးၿပီးခ်က္ၾကည့္မယ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြရလြယ္ေပမယ့္္ Bobltie အမႈန္႔ေနရာမွာ curry powder ကိုပဲ အစားထိုးသံုးရမယ္ထင္တယ္။ ေက်းဇူးေနာ္။
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete

စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္