Followers

Monday 24 September 2012

ေရႊေရာင္ဝင္းဝင္း ေရႊဖရံုသီးဟင္း



အသီးအရြက္ေတြစားရတာကို ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာေၾကာင့္ အသီး၊ အနွံ၊ အရြက္ ခ်က္စားရသည္ကို အသားဟင္းထက္ပို၍ ခံတြင္းေတြ႕ပါသည္။ (အမွန္ေတာ့ အသားက ေစ်းၾကီး၍ မဝယ္နိုင္သည္ကို အရွက္ေျပ ေျပာျခင္းျဖစ္နိုင္သည္)
ဒီေန႕ အသီးအရြက္ေတြထဲက ဘာခ်က္စားရင္ေကာင္းမွာလဲ၊ ဘယ္လိုခ်က္စားရင္ေကာင္းမွာလဲ ေတြးမိျပန္ေတာ့ အသိေမာင္ေလးတစ္ေယာက္က မမေမ ကၽြန္ေတာ္က ခ်က္စား၊ ျပဳတ္စားမတတ္ဘူး။ အိမ္မွာေနတုန္းက အေမနဲ႕ အစ္မေတြခ်က္တာစားတယ္။ ဒီေရာက္ေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ခ်က္စားေနရတာ။ ကိုယ္တိုင္လဲ မခ်က္တတ္ေတာ့ ျဖစ္သလိုပဲ စားေနရတယ္ဗ်ာ။ ဟင္းခ်က္နည္း လြယ္လြယ္ေလးေတြ ရွိရင္ ေရးျပီးပို႔ေပးဆိုတာေလး သတိရလိုက္ေတာ့ ဘဝတူ အိမ္ေဝးသူငယ္ခ်င္းမ်ားကို အလြယ့္တကာ အလြယ္ကူဆံုးေလးေတြ ခ်က္ေကၽြးမယ္လို႕ ေတြးလိုက္တယ္။
အသီးအနွံမ်ား ထားသိုရာ ေရခဲေသတၱာဆီ လက္လွမ္းကာ ဖြင့္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ အေရာင္ေတာက္ေတာက္နွင့္ လွပေနသည့္ အဝါေရာင္ ေရႊဖရံုသီးတစ္စိပ္က ေမ့ကို ခ်ိဳျမျမေလး ျပံဳးျပေနသည္။

ဟမ္း း း  yumm.............!!!

ေရႊဖရံုသီးေလးပဲ ခ်က္စားေတာ့မယ္။ အင္း း  ခ်က္စားတာေတာ့ ဟုတ္ျပီး ဘယ္လိုခ်က္စားရမွာလဲ။ ဝက္သား(သို႕) ၾကက္သားနဲ႕ ေရာျပီးခ်က္မလားလို႕ ေတြးလိုက္ေသးေပမယ့္ အသားဝယ္ဖို႕ ပိုက္ပိုက္မရွိတာေၾကာင့္ (ၾကြားျပန္ျပီ) ေရႊဖရံုသီးေလးကို ဒီတိုင္း အရံဟင္းေလးခ်က္ျပီး ရြာက အမိုး ”တစ္ဒုန္းဒုန္း” ထုထားခံရတဲ့ ငါးရံေျခာက္ဖုတ္ေလးနဲ႕ပဲ စားလိုက္ေတာ့မယ္။
ေရႊဖရံုသီးခ်က္ေတာ့မယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေရႊဖရံုသီး တစ္စိပ္
စပါးလင္ တစ္ပင္ခန္႕
ရွားနံနံရြက္
ဆား (သို႕) ငန္ျပာရည္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊နီ
နႏြင္းမႈန္႕
ဆီ အနည္းငယ္

ေရႊဖရံုသီးကို ဘာအသားမွ မထည့္တာက တစ္ေၾကာင္း၊ ေမက ဟင္းခ်က္ရာမွာ အခ်ိဳမုန္႕မသံုးသည္က တစ္ေၾကာင္းေၾကာင့္ ယိုးဒယားမွလာသည့္ ၾကက္သားအရသာ ခေနာတံုးေလးတစ္တံုး ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ပါသည္။




ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ေရႊဖရံုသီးကို ေရေဆး ၊အခြံႏြာျပီး အတံုးေလးေတြ တံုးမယ္ (အတံုးၾကီးရင္ ခ်က္ရသည့္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္၍ တစ္လက္မအရြယ္ေလာက္သာ တံုးလိုက္ပါသည္။
အေပၚမွာ ျပထားသည့္ ရွားနံနံရြက္ အေရာင္ ညိဳေနသည္ကို ေတြ႕ျမင္ရလိမ့္မည္.။ အေၾကာင္းမွာ ....
တစ္ခါတစ္ခါ ျမန္မာစာေလးေတြ ခ်က္စားဖို႕က ပါဝင္ပစၥည္းေတြက အလြယ္တကူမရနိုင္ဘူး။ ျမန္မာဆိုင္ေတြ သြားျပီး ဝယ္မွ ရတယ္။ အဲ့ဒီကို သြားဖို႕က အနည္းဆံုး အသြားတစ္နာရီ၊အျပန္တစ္နာရီ၊ေစ်းဝယ္တာနွင့္ အခ်ိန္ေတြ အမ်ားၾကီး ကုန္လို႕ တစ္ခါဝယ္လာျပီးရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းလိုသိမ္း၊အခဲထားခ်င္ထားျပီး သိမ္းထားလိုက္တယ္။
ရွားနံနံရြက္လိုအရြက္မ်ိဳးဆို အေျခာက္လွန္းထား၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ေလလံုေအာင္ပိတ္၍ ေရခဲေသတၱာ အခဲထပ္၌ အခဲထား၍ေသာ္လည္းေကာင္း သိမ္းေလ့ရွိပါသည္။ အခုက ေရခဲေသတၱာထဲက အခဲထားရာက ထုတ္လာေသာေၾကာင့္ အေရာင္ညိဳေနပါသည္။ အနံအရသာမွာ အတူတူပင္။
 စပါးလင္မွာလည္း ထိုနည္းလည္းေကာင္း။  ၾကည့္လင္ ျမင္နိုင္ပါသည္။ ေရခဲပြင့္ေလးေတြ ကပ္ေနတုန္း။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို ပါးပါးလွီးျပီး နႏြင္းမႈန္႕(အနည္းငယ္)ႏွင့္ဆီသတ္။ ၾကက္သြန္မ်ားအညိဳေရာင္ေျပာင္းလဲလာျပီး ရနံ႕ေမႊးလာပါက စပါးလင္ကို ထု၍ထည့္လိုက္ပါ။ ထိုေနာက္ ေရႊဖရံုသီးမ်ားထည့္၍ တစ္ခ်က္ႏွစ္ခ်က္မွ် ေမႊျပီးေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ပါဝင္လိုသည့္ ရသာမ်ား ထည့္သြင္းနိုင္ပါျပီ။ (ဆား၊အခ်ိဳမုန္႕)
ထို႕ေနာက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္၍ အဖံုးဖံုးကာ ခဏတည္ထားလိုက္ပါ။

ေရႊဖရံုသီးမ်ား နူးလာပါက ခ်ိဳျမျမႏွင့္ ရသာရွိေသာ ေရႊဖရံုသီးဟင္းတစ္ခြက္ရလာပါျပီ။


ေရႊဖရံုသီးသည္ အဝါေရာင္ရွိေသာ အသီးအႏွံျဖစ္၍ ဗီတာမင္ေအ ၾကီးစိုးကာ မ်က္ေစ့အားေကာင္းသည္ဟု လူတိုင္းကိုယ္စီသိထားၾကမွာပင္။ ထိုေၾကာင့္ ကြန္ျပဴတာသမားမ်ား မျဖစ္မေန စားသံုးသင့္ေသာ ဓာတ္စာျဖစ္ပါသည္။
အစားလဲေဆး ၊ ေဆးလဲအစား သင့္တင့္မွ်တေအာင္ သံုးစြဲၾကပါ။





..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္

1 comment:

  1. ေရႊ ဖရံုသီး ဟင္းခ်က္နည္း like

    ReplyDelete

စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္