Followers

Saturday 15 September 2012

ပုဇြန္နွင့္ပဲေတာင့္ရွည္ခ်ဥ္စပ္

ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာဟင္းလ်ာမ်ားထဲမွ ပုဇြန္နွင့္ပဲေတာင့္ရွည္ ခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္စားၾကရေအာင္။

ဒီဟင္းေလးခ်က္ဖို႕ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ စိတ္ကူးအေၾကာင္းအရင္းက မေလးရွားသို႕ ေရာက္ေနေသာ ေမာင္ေလးကဲ့သိုခင္ေနသည့္ ေမာင္ေလးတစ္ေယာက္က
“မမေမေရ ပုဇြန္နွင့္ပဲသီးဟင္းစားခ်င္တယ္။ ဘယ္လိုခ်က္ရမွာလဲ ေမာင္ေလးမခ်က္တတ္ဘူး”
ဟု ဆိုကာ ဖုန္းႏွင့္ လွမ္းေမးသည္နွင့္ ထိုဟင္းလ်ာေလးခ်က္ဖို႕ကို အေကာင္အထည္ေဖာ္လိုက္ရပါသည္။
ေတာ္သလင္းေန ပုဇြန္ေသ ဆိုသည့္စာဆိုႏွင့္အညီ ယခုလရာသီသည္ ပုဇြန္အေပါမ်ားဆံုးေသာ လျဖစ္သည္။ ထို႕ျပင္ ရာသီေပၚသီးနွံျဖစ္သည့္ ပဲေတာင့္ရွည္(ေခၚ) ပဲသီးမွာလဲ အလြန္မွ ေပါမ်ားလွပါသည္။
မိုးေအးေအး ရာသီတြင္ ဆီျပန္ဟင္းမ်ားထက္ အသီးအရြက္ေရာေႏွာ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းလ်ာေလးက ခံတြင္းကိုပိုျမိန္ေစပါသည္။
ေန႕စဥ္နွင့္အမွ်စားေသာက္ေနၾကသည့္ ျမန္မာဟင္းလွ်ာမ်ားမွာ ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႕အတြက္ ကၽြမ္းက်င္စြာခ်က္နိုင္သည့္ ဟင္းလ်ာမ်ားျဖစ္ပါသည္။
သို႕ေသာ္ ထိုေမာင္ေလးကဲ့သို႕ အိမ္မွာေနစဥ္ကာလ အေမ့လက္ရာမ်ားကိုသာ ေခါင္းမေဖာ္တမ္းစားေသာက္ေနရသူ၊ ယခုလို အိမ္ေဝးေရာက္ေတာ့ အေမ့လက္ရာကိုလဲ လြမ္းလာခဲ့၊ ခံတြင္းေတြ႕ခဲ့သည့္ ဟင္းေလးကိုလဲ ျပန္လည္အမွတ္ရလာ ၊ ကိုယ္တိုင္လဲ မခ်က္နိုင္သူမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္၍ ေမ ခ်က္ေပးလိုက္ပါသည္။
ယခုလိုအိမ္ေဝးေမာင္ေလးအတြက္သာ မဟုတ္ပဲ မိခင္၏ေလာင္းရိပ္ေအာက္မွာေနရင္း အေမခ်က္ေကၽြးသမွ်ကို ျမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားသံုးေနၾကသည့္ ေမာင္ငယ္ညီမငယ္မ်ားကလည္း မိဘမ်ားကို တလွည့္ျပန္လည္ခ်က္ေကၽြးခ်င္ပါက ခ်က္တတ္ေစရန္ ေစတနာထား ျပသေပးလိုက္ပါသည္။
ဟင္းခ်က္ဖို႕ ျပင္ဆင္မယ္



ဟင္းမခ်က္ခင္ ပထမဦးဆံုး ေမ ၾကိဳတင္ေျပာထားျပေစ။ ေမ က အခ်ိဳမုန္႕ကို လံုးဝ စားသံုးသူ မဟုတ္ေသာ္ေၾကာင့္ ေမ့ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ အခ်ိဳမုန္႕ မပါဝင္ပါ။ ထို႕ေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ား သင့္တင့္မွ်တေသာ္ အခ်ိဳမုန္႕မ်ားကို မိမိစိတ္တိုင္းက် ထည့္ခ်က္နိုင္ပါသည္။
ဒုတိယအခ်က္
ေမသည္ ဆီနွင့္ အငန္အရသာကို အတတ္နိုင္ဆံုး ေရွာင္ပါသည္။ ေလွ်ာ့စားပါသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ေမ့ ဟင္းခ်က္နည္းတြင္ ထိုအရာမ်ား ပါဝင္မႈႈနွဳန္းနည္းခဲ့ေသာ္ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ သင့္ေတာ္ေသာ အခ်ိဳးအစားသံုးနိုင္ပါသည္။
ဆီစား၍ အသားမျဖစ္ ၊ဆီကိုေရွာင္က သက္ရွည္၏။

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ပဲေတာင့္ရွည္ (၂)စည္း  (တစ္စည္းလွ်င္ ဆယ္ေခ်ာင္း ခန္႕)
၂။ပုဇြန္ ၁၀ ေကာင္ခန္႕
၃။ၾကက္သြန္ျဖဴနီ
၄။ငရုတ္သီးအစိမ္းမုန္႔
၅။ မန္းက်ည္းသီး ကြမ္းသီးလံုးခန္႔
၆။ ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
၇။နံႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္
၈။ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း



ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္
၁။ ပဲေတာင့္ရွည္မ်ားကို ေရေဆးျပီး လက္နွစ္ဆစ္အရွည္မွ် ျဖတ္ယူပါ။
၂။ပုဇြန္ကို ေခါင္းခြံမ်ားနွင့္ အညစ္ေၾကးမ်ားဖယ္ရွားပါ။
၃။ၾကက္သြန္ျဖဴနီနွင့္ ငရုတ္သီးမုန္႕မ်ားကို ဆံုထဲတြင္ ေထာင္းျပီးလွ်င္ ဟင္းခ်က္ရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
ငရုတ္ဆံုမရွိေသာ နိုင္ငံျခားေရာက္သူမ်ား ၾကက္သြန္ျဖဴနီမ်ားကို ေသးေသးမြမြေလးျဖစ္သည္အထိ ဓားနွင့္စဥ္းေပးရပါမည္။
၄။ မီးဖိုေပၚတြင္ အိုးတင္၍ အိုးပူလာလွ်င္ ဆီ ထည့္ပါ။ ဆီမ်ားက်က္သည္အထိ ပူလာပါက ေထာင္းထားသည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို အနံ႕မ်ားေမႊး၍လာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။


၅။ၾကက္သြန္နီမ်ားေမႊးျပီး က်က္လာေသာအခါ ပုဇြန္ထည့္ေၾကာ္၊ပုဇြန္မ်ားအနီေရာင္သန္းလာလွ်င္ ပဲေတာင့္ရွည္မ်ားထည့္၍ အနည္းငယ္ လွိမ့္ေၾကာ္ေပးပါ။ ခ်က္ခ်င္း ေရ(သို႕) ငံျပာရည္မ်ား မထည့္ေစလို။
၆။ပဲေတာင့္ရွည္မ်ားနွင့္ ပုဇြန္မ်ားအားလံုးပူလာျပီး ရနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ငံျပာရည္(သို႕)ဆားကို ထည့္သြင္းနိုင္ပါျပီ။
ျပီးေနာက္ ေရေဖ်ာ္ထားေသာ မန္းက်ည္းသီး(ေရမမ်ားလြန္းပါေစႏွင့္)ကို ေလာင္းထည့္လိုက္ျပီ အိုးကို အဖံုးဖံုးထားလိုက္ပါ။
ဂက္(စ္)မီးဖိုႏွင့္ ခ်က္သူမ်ား ဟင္းအိုးဆူလာလွ်င္ ဟင္းအိုးဆူလာလွ်င္ မီးေလွ်ာ့၍ မီးအရွိန္နည္းနည္းႏွင့္ ခ်က္ပါက ဂက္(စ္)လည္း သက္သာပါသည္။ မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ ခ်က္ရန္မလိုပါ။
ပဲေတာင့္ရွည္ေလး နူးလာလွ်င္ စားသံုးရန္အသင့္ျဖစ္ျပီ။


ခ်ဥ္ရည္ဟင္းပူပူေလးနွင့္ ထမင္းပူပူေလးနွင့္ အိမ္ကိုအလြမ္းေျဖရင္း ေခါင္းမေဖာ္တမ္းစားသံုးနိုင္ပါျပီရွင္။

 

..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္

0 comments:

Post a Comment

စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္