ဒီေန႕ေတာ့ ထိုင္းရိုးရာဟင္းတစ္မယ္ျဖစ္တဲ့ ကဲခရို၀မ္ကိုင္ (ေခၚ) အုန္းနို႕စိမ္းဟင္း Thai Green curry ကို ခ်က္မယ္လို႕ စိတ္ကူးမိပါတယ္။
ေမနဲ႕ အတူတူ ခ်က္ၾကရေအာင္ေနာ္။ အသားဟင္းဆိုေပမဲ့ သတ္သတ္လြတ္စားသူမ်ားအတြက္ အသားမပါ အသီးအရြက္မ်ားသီသန္႕လဲ ခ်က္ျပဳတ္နိုင္ပါတယ္ရွင္။
အုန္းနို႕ႏွင့္
ခ်က္ထားသည့္ ဟင္းလ်ာဆိုျပီး အုန္းနို႕ေၾကာက္သူ ေသြးတိုးသမားမ်ားလဲ
လက္ေရွာင္စရာမလိုသည့္ ဟင္းလ်ာပါ။ ဘာေၾကာင့္လဲလို႕ ေမးရင္
ထုိင္းမိရိုးဖလာအုန္းနို႕ဟင္းလ်ာမ်ားမွာ တက္စာမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေစရန္
ေရွာက္ဘီလူးရြက္(ေခၚ) ေရွာက္နူရြက္ကို ပါဝင္ထည့္သြင္းထားပါတယ္။
ထိုေရွာက္နူရြက္မွာ အုန္းနို႕တက္စာမ်ားကို ေခ်ဖ်က္နိုင္သည့္
အစြမ္းရွိေသာေၾကာင့္ အုန္းနို႕စာမ်ားစားျပီးတိုင္း ေရွာက္နူရြက္အနည္းငယ္ကို
စားေပးယံုျဖစ္ အုန္းနို႕ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာေရာဂါေဝဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
ထိုဟင္းလ်ာတြင္
အသီးအရြက္မ်ားကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္္နိုင္ပါသည္၊
(ေရႊဖယံုသီး၊ ရံုးပတီသီး၊ပဲေတာင့္ရွည္) စသည္ျဖစ္ မိမိႏွစ္သက္ရာကို
ထည့္၍ခ်က္နိုင္ပါသည္။ ပံုမွန္အားျဖစ္ ေမကေတာ့ ခရမ္းသီးႏွင့္
မုန္လာဥနီကိုသာ အသံုးျပဳပါသည္။
ထိုင္းအုန္းနို႕စိမ္းဟင္းခ်က္ရန္ ပါဝင္သည့္ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သား (၃၀) သားခန္႕
ၾကက္သားကို
မိမိစိတ္ၾကိဳက္အရြယ္အစား တုံထားနိုင္ပါသည္။ ယေန႕ေတာ့ ေမက
ၾကက္သားရင္အုပ္သားေတြၾကီး အသံုးျပဳထားျပီး ခပ္ပါးပါးအရြယ္အစားျဖစ္သာ
လွီးထားပါသည္။
၂။ ခရမ္းသီး (၂၀) သားခန္႕
၃။ မုန္လာဥနီ (၃) လံုးခန္႕ အလံုးေသးပါက ပို၍ ထည့္နိုင္ပါသည္။
၄။ ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
၅။ သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
၆။ နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႕
၇။ ထိုင္းပင္စိမ္း လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႕
၈။ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္
၉။ အုန္းနို႕ (၄၀၀) ဂရမ္
အုန္းသီးကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ျခစ္ကာအရည္ညစ္ယူက ရသာမွာပို၍ ခ်ိဳျမိန္ပါသည္။ အုန္းသီး (၂) လံုးခန္႕
၁၀။ ကဲခရို၀မ္ အနွစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္းခန္႕
စီတီးမတ္ကဲ့သို႕ေသာ စူပါမားကက္မ်ားတြင္ဝယ္ယူနိုင္ပါသည္။ ကဲခရို၀မ္ကိုင္ အနွစ္ကို အဆင့္သင့္ မရနိုင္ပါက မိမိကိုယ္တိုင္ ျပဳလုပ္နိုင္ပါသည္။ မိမိကိုယ္တိုင္ ကဲခရို၀မ္ကိုင္အနွစ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ျပဳလုပ္ရန္.......
၁။ ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္အစပ္အေနအထား ထည့္ဝင္နိုင္ပါသည္
ၾကက္သြန္နီ (၂) ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃) မႊာခန္႕
စပါးလင္အနုသား (၂) ေခ်ာင္းစာခန္႔
ပဒဲေဂါ (လက္တစ္ဆစ္ခန္႕)
မွ်င္ငါးပိ ေကာ္ဖီဇြန္း (၁) ဇြန္းစာ
ေရွာက္နူရြက္ (၃) ရြက္ခန္႕
တို႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါက ကဲခါကိုင္းအနွစ္ကို ရရွိပါျပီရွင္။
ျပင္ဆင္သင့္တာ ျပင္ဆင္ျပီးရင္ တူတူခ်က္ၾကမယ္ေနာ္။
၁။
ပထမဦးဆံု အနွစ္ကို ဆီသတ္ပါမယ္။ အုန္းနို႕ႏွင့္ ခ်က္မည္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္
ဆီမ်ားမ်ားထည့္ရန္မလိုေပ။ အုန္းနို႕မ်ားမွ ဆီထြက္ပါမည္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္
အရည္ညစ္ယူေသာ အုန္းနို႕ျဖစ္ပါက ဟင္းခ်က္ရန္ ဆီသံုးစရာမလိုေပ။ အုန္းနို႕၏
ပထမ ဦးရည္ကို သီးသန္႕ ဖယ္ထား၍ ထိုဦးရည္ထဲတြင္ ေထာင္းထားေသာ
ဟင္းႏွစ္မ်ားထည့္၍ မီးေအးေအး(မီးအနည္းငယ္ႏွင့္သာ) ျဖည္းျဖည္းျခင္း
ေၾကာ္ရပါသည္။ အနွစ္မွ ေကာင္းစြာ ေမြးရနံ႕ရလာလွ်င္ ေရွာက္နူရြက္ကို ထည့္၍ ေၾကာ္လိုက္ပါ။
၂။ ထို႕ေနာက္ ငံျပာရည္ကို ထည့္ေၾကာ္။ ငံျပာရည္အနံ႕ေသလွ်င္ ၾကက္သားထည့္၍ အနည္းငယ္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။
၃။ ထို႕ေနာက္ မိမိထည့္ဝင္လိုသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ထည့္ပါ။
၄။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို (၅) မိနစ္ခန္႕ ေၾကာ္ခ်က္ျပီးလွ်င္ သၾကားကိုထည့္..
ထို႕ေနာက္ အုန္းနို႕ရည္ေလာင္းထည့္ကာ အတူတူခ်က္ေပးလိုက္ပါ။
အုန္းနို႕ပါေသာေၾကာင့္ ဟင္းဆူလာလွ်င္ ေဝက်မလာေအာင္အဖံုးဖြင့္၍ ခ်က္ေပးပါ။
၅။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား နူးလာလွ်င္ နံနံရြက္၊ ပင္စိမ္းႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားေသာ
ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို အုပ္ေပးျပီး မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါျပီ။
ကဲ အုန္းနို႕နံ႔ေမႊးေမႊး ၊ ေရွာက္နူရြက္နံ႕သင္းသင္းႏွင့္ ကဲခရို၀မ္ကိုင္ (ေခၚ) ထိုင္းအုန္းနို႕စိမ္းဟင္းကို ထမင္းပူပူႏွင့္ အသင့္သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
0 comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္