Followers

Saturday 22 December 2012

Pavlova (ခရစၥမတ္ကိတ္) ေလး လုပ္ရေအာင္

ခရစၥမတ္နီးလာျပီးဆိုေတာ့ ကိုယ္တိုင္ ခရစၥမတ္ပါတီလုပ္ဖို႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ၊ မိမိ၏ ခရစ္ယာန္သူငယ္ခ်င္းမ်ား၏ ပါတီကို လက္ေဆာင္အျဖစ္ ယူသြားလိုတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ခရစၥမတ္ကိတ္အျဖစ္ (Pavlova) ေလး ယူသြားဖို႕ရာ ထိုကိတ္မုန္႕ဖုတ္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ခရစၥမတ္ကိတ္အျပင္ မၾကာမွီက်ေရာက္လာမည္ ခ်စ္သူမ်ားေန႕တြင္ မိမိခ်စ္သူႏွင့္ ခ်စ္ျခင္းအထိမ္းအမွတ္ Valentine's Pavlova အျဖစ္ ခ်စ္သက္လက္ေဆာင္ လက္စြမ္းျပနိုင္ပါသည္ရွင္။
ထို႕အျပင္ မည္သည့္ ပြဲမွ် မဟုတ္ပါပဲ မိမိကိုယ္တုိင္ စမ္းသပ္ျပဳလုပ္ျပီး မိမိအိမ္သားမ်ားနွင့္ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ စားသံုးနိုင္ပါသည္ရွင္။ ပြဲေတာ္ရက္ နီးလို႕ ခရစၥမတ္ကိတ္ဟု အမည္တပ္လိုက္တာပါ။

ကိတ္မုန္႕လုပ္နည္းႏွင့္ မရင္းႏွီးသူမ်ားအတြက္ ျပဳလုပ္ရ လြယ္ကူေစရန္ တစ္ဆင့္ျခင္းကို အေသးစိပ္ ရွင္းျပေပးထားပါတယ္။ လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ၾကည့္ရင္း မိမိလက္ရာ ကိတ္မုန္႔ေလးႏွင့္ပီတိတိုးရင္း စားသံုးနိုင္ၾကပါေစ။

Pavlova ျပဳလုပ္ရန္ ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား (ကိတ္သားျပင္အတြက္)




၁ ။ ၾကက္ဥ အလံုၾကီး (၃)လံုး
(ေမက ႏွစ္ခု လုပ္မွာမို႕ (၆) လံုး ျဖစ္ေနတာ)

၂။caster sugar (မႈံညက္ေနေသာ သၾကား) (၁)ခြက္

၃။ ရွလကာရည္ အၾကည္ ေကာ္ဖီဇြန္း (၁)ဇြန္း

၄။ corn flour ( ေျပာင္းဖူးမႈန္႕ ) ေကာ္ဖီဇြန္း (၂)ဇြန္းႏွင့္ တစ္ဝက္

၅။ vanilla extra  (သစ္ခြရည္အဆီ) စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း

၆။ ဆားအနည္းငယ္ (ေကာ္ဖီဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕)

၇။ မုန္႕ဖုတ္ရာတြင္ မုန္မ်ားမကပ္ေစရန္ ေအာက္ခံအျဖစ္ သံုးသည့္ ဖေယာင္းစကၠဴ

ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္

၁။ Oven ကို  140' C  ထား၍ အပူေပးထားပါ။

၂။ ၾကက္ဥကို အနွစ္သားမ်ားဖယ္ထားျပီး အျဖဴသားေရာင္အကာမ်ားသာ ဂရုတစိုက္ ရယူပါ။ အဝါေရာင္ အႏွစ္မ်ားပါလွ်င္ ကိတ္မုန္႕ပ်က္နိုင္၍ တစ္လံုးခ်င္းမွ အျဖဴေရာင္အႏွစ္မ်ားကို ဂရုတစိုက္ ရယူရပါမည္။


၃ ။ ထို႕ေနာက္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ကာ ေမႊစက္နွင့္ အျမဳပ္ထြက္သည္အထိ ေမႊေပးရပါမည္။




၃ ။ ထို႕ေနာက္ သၾကားထည့္ကာ ေမႊစက္နွင့္ ထပ္၍ ေမႊပါ။ သၾကားထည့္ရာတြင္ ပါဝင္ေသာ သၾကားမ်ားကို တစ္ျပိဳင္ထဲ မထည့္ပါႏွင့္။ အနည္းငယ္ဆီ ထည့္၍ ေမႊစက္နွင့္ ေမႊပါ။  တစ္ခြက္စာ သၾကားမ်ားကို သံုးၾကိမ္မွ် ခြဲထည့္၍ ေမႊေပးပါ။


၅ ။ သၾကားမ်ား ထည့္ဝင္ျပီး ေမႊစက္နွင့္ ေမႊေနေသာ မိမိ၏ ၾကက္ဥနွင့္ သၾကားမ်ားသည္ အတူတကြေရာေႏွာကာ အႏွစ္သားမ်ားအျဖစ္ ပြလာခ်ိန္တြင္ ေမႊစက္ကို မၾကည့္ပါ။ ကိတ္သားမ်ားသည္ အရည္အျဖစ္ ရွိမေနပဲ ေမႊစက္တြင္ ကပ္ေနပါက မုန္႕ႏွစ္သားရပါျပီ။





၆ ။ vanilla extra ႏွင့္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႕  ကို ေနာက္ဆံုး ထည့္ဝင္ျပီး ေယာင္းမေလးႏွင့္ သာသာယာယာ ျဖည္းညင္းစြာ ေမႊေပးပါ။



၇။ ထို႕ေနာက္ ဖေယာင္းစကၠဴကိုခင္းကာ ခဲတံေလးႏွင့္ ျဖစ္ေစ မိမိအလိုရွိသည့္ မုန္႔ပံုသ႑န္ေလး ခပ္ဖြဖြဆြဲေပးလိုက္ပါ။ မုန္႕ေတြ ပရမ္းပတာၾကီး ျဖစ္ေနမွာစိုးလို႕ မိမိဘာသာ စည္းတားထားတာပါ။ ခ်စ္သူအတြက္ဆိုရင္ေတာ့ အသည္းပံုေလး ဆြဲထားေပါ့။
ထို႕ေနာက္ အနည္းငယ္ေသာ ေျပာင္းဖူးမုန္႕ကို ဖေယာင္းစကၠဴတြင္ သုတ္လိမ္းေပးလိုက္ပါ။ မုန္႕သား မကပ္ရေအာင္ ဂ်ံဳခင္းသလိုမ်ိဳး


၈။ အသင့္ ျဖစ္ျပီးဆိုလွ်င္ မိမိျပဳလုပ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္မ်ားကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းစီ ထည့္ေပးပါ။



၉။ မုန္႕ႏွစ္သားမ်ား ကုန္လွ်င္ မိမိကိတ္မုန္႕ေလး ေသသပ္လွေပေစ၇န္ ေယာင္းမေလးနွင့္ ေသေသသပ္သပ္ အနားသပ္ေပးခါ အေခ်ာညွိေပးပါ။


၁၀။ ထို႕ေနာက္ Oven ထဲ ထည့္၍ အခ်ိန္တစ္နာရီၾကာမွ် ဖုတ္ေပးပါ။



အထူးသတိျပဳရန္မွာ မုန္႕ဖုတ္ေနခ်ိန္ကာလအတြင္းႏွင့္ မုန္႕မ်ား က်က္သည္အထိ Oven တံခါးကို လံုးဝ မဖြင့္မိပါေစႏွင့္။ မုန္႕မ်ားေအးသြားသည္ အခ်ိန္မွ ထုတ္ယူနိုင္ပါသည္။ Oven ထဲတြင္ တညတာ မွ် ထိုအတိုင္း သိမ္းထားနိုင္သည္။

ကိတ္မုန္႕သားျပင္ ရျပီဆိုလွ်င္ အေပၚတြင္ အလွဆင္ရန္ ပစၥည္မ်ား အသင့္ျပင္ဆင္ရပါေတာ့မည္။


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

၁။ thick cream (အရည္ပ်စ္ေသာ ခရင္မ္) (၂)ခြက္

၂။ vanilla extra ေကာ္ဖီဇြန္း တစ္ဇြန္းစာမွ်

၃။ သၾကား (၃)ဇြန္း

၄။ မိမိထည့္၀င္လိုေသာ အသီးမ်ား။ (စေတာ္ဘယ္ရီ ၊ ဗလူးဘယ္ရီ၊ ကီ၀ီ ၊စပ်စ္သီး ၊ ခ်ယ္ရီသီး ၊ goose berries၊
စကားမစပ္ (goose berries၊ ဆိုတာ ေမတို႕ ျမန္မာနိုင္ငံမွာ အေတာ္ေလးကို ေပါပါတယ္။ လယ္တဲ ကိုင္းထဲမွာ ၊ အိမ္ျခံစည္းရိုးေတြမွာ အေလ့က်ေပါက္လို႕ တန္ဖိုးထားရမွန္း ေသခ်ာ မသိခဲ့ဘူး။ ေမတို႕ငယ္ငယ္က ေဖာင္းေဖာင္းသီးလို႕ေခၚတယ္။ အသီးကို ခူးျပီး ႏွဖူးနဲ႕ ေဖာက္လို႕) အသီးမွည့္ရင္ေတာ့ အဝါေရာင္ေလးေျပာင္းလို႕ စားလိုက္ရင္ ခ်ိဳပါတယ္။ တိုင္းရင္းေဆးအျဖစ္ ေဆးေဖာ္ရာမွာ သံုးပါတယ္)။ ျပည္ပမွာေတာ့ ထိုအသီးသည္ အလြန္ပဲ လူၾကိဳက္မ်ားက ေစ်းနႈန္းလဲ ၾကီးပါသည္။ ဘယ္ရီသီး အမ်ိဳးအစားထဲတြင္ ပါဝင္ကာ အသီးအနွံအျဖစ္ စားသံုး၍ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ ကိတ္မုန္႕ဆိုင္မ်ားတြင္ အလွဆင္ပစၥည္းအျဖစ္ပါဝင္၍ေသာ္လည္ေကာင္း အသံုးဝင္လွေသာ အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။



ထိုေနာက္ (နံပတ္စဥ္ ၁  မွ  ၃) သံုးမ်ိဳးကို ဇလံုထဲ ထည့္၀င္ကာ ေမႊစက္နွင့္ ေမႊေပးပါ။  ခရင္မ္မ်ား ပြလာလွ်င္ အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။
ထိုအခါ ေအးခဲေနေသာ ကိန္မုန္႕သားေပၚတြင္ ထိုခရင္မ္မ်ား အသာေလး ျဖန္႕ခင္းေပးလိုက္ပါ။ ထို႕မွ တစ္ဆင့္ မိမိထည့္ဝင္လိုေသာ အသီးအနွံမ်ား ထည့္ဝင္နိုင္ပါျပီ။
ယေန႕တြင္ေတာ့  နမူနာအျဖစ္ ကီဝီသီးႏွင့္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေလးႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားပါသည္။



ခရစၥမတ္ေန႕ အတြက္ကိုေတာ့ အေရာင္ေလး စံုေစရန္ ဘယ္ရီသီး အေတာ္မ်ားမ်ား ဝယ္ထားပါသည္။

ဗာလင္တိုင္းေဒးအတြက္ အသည္းပံု ကိတ္ေလး ဖုတ္ခ်င္လွ်င္ေတာ့ မုန္႕လုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္အတိုင္းလုပ္ျပီး စကၠဴေပၚတြင္ ျဖန္႕ခင္းခ်ိန္တြင္ မိမိအလိုရွိေသာ ပံုျဖစ္ ျဖန္႔ခင္းပါ။





ဒါလည္း နမူနာေနာ္။ အလိုရွိလွ်င္ေတာ့ ယူသြားပါ။ ေမ ေကၽြးပါတယ္။ ၾကိဳက္သေလာက္သာ ယူစားသြားၾကပါရွင္။




မိမိမီးဖိုေခ်ာင္ေလးထဲမွာ ခ်က္ျပဳတ္ရင္ စိတ္ၾကည္နူးနိုင္ၾကပါေစ။



..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္




1 comment:

  1. မုန္႔လုပ္နည္းေလးကိုလာေရာက္မွတ္သားသြားပါတယ္
    မုန္႔ေလးကစားခ်င္စရာေလး ^_^
    ေပ်ာ္ရႊင္ႏိုင္ပါေစေနာ္
    ခင္တဲ့(အိပ္မက္ေကာင္းကင္)

    ReplyDelete

စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္