ဒီေန႕ေတာ့ အခ်ိန္ေလး ရတာနဲ႕
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္မယ္လို႕ စိတ္ကူးမိတယ္။ အခ်ိန္ရမွ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တယ္လို႕
ေျပာလိုက္ရတာက ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ဆိုတာ ဒီတိုင္း ေလာေလာ ေလာေလာနဲ႕ ေၾကာ္တာထက္
မီးေအးေအးေလးနဲ႕ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လိမ့္ေနေအာင္ေၾကာ္တာက
ပိုျပီးစားလို႕ေကာင္းလို႕ပါ။
ျပည္ပေရာက္သူေတြအဖို႕
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ရဖို႕ဆိုတာကလည္း တစ္ခါတစ္ရံ မလြယ္လွဘူး..။
ျမန္မာနိုင္ငံမွာဆို ေခါင္းရြက္ျပီး အိမ္တိုင္ရာေရာက္ လိုက္ေရာင္းသည့္
ေက်းဇူးရွင္မ်ားေၾကာင့္ အိမ္ေရွ႕ေပါက္ဝ၌ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ေရာက္သလို
လမ္းထိပ္ေလး ထြက္ေလွ်ာက္လိုက္ယံုနဲ႕ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ဝယ္လို႕ရပါတယ္။
ဒီမွာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ တစ္ခါစားရဖို႕အေရး ကားကို
နာရီဝက္ေလာက္စီးရေသးတယ္..။ အသြားအျပန္ အနည္းဆံုး (၃)နာရီၾကာျပီ..ေစ်းဝယ္
.ဘာညာနဲ႕ အနည္းဆံုး ေန႕တစ္ဝက္အခ်ိန္ကို ေပးလိုက္ရေရာ။
အဲ့ဒီလိုအခ်ိန္ေပးရတာထက္ ကိုယ္သြားဝယ္တဲ့ေန႕ ကိုယ္လိုခ်င္တာေလး ကုန္ေနလို႕
ေနာက္ေန႕မွ ရမယ္ဆိုတဲ့ အသံၾကားရင္ အေမာဆို႕ျပန္ေရာ။ အဲ့ဒီေတာ့ လိုခ်င္တာ
ရွိရင္ မ်ားမ်ားသာ ဝယ္ခဲ့တယ္။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကို
ညွာတံမွာေခၽြျပီးလွ်င္ ေရစင္စင္ေဆးးျပီး ထိုအရါက္မ်ားကို ေရွးဦးစြာ
အိုးေလးထဲ ထည့္ျပီး အဖံုးေခတၱပိတ္ကာ မီးဖိုေပၚတင္ထားလိုက္သည္။ျပီလွ်င္ ပူ၍
ေပ်ာ့လာေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကို ေမႊေပးသည္။ အခ်ိဳ႕ကေတာ ခ်ဥ္ေပါင္ကို
ေနလွမ္းေၾကာ္ၾကပါတယ္..။ ေမကေတာ့ မီးေအးေအးေလးနဲ႕ ေပ်ာ့ေနေအာင္ နပ္ထားတဲ့
ခ်ဥ္ေပါက္ရြက္ေၾကာ္ကို ပိုၾကိဳက္လို႕ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ေမႊျပီးေၾကာ္တယ္။
ေမႊျပီးသြားေသာ
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကို အေအးခံျပီး ဗူးေတြထဲ ထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာမွာ
အခဲသိမ္းေလ့ရွိသည္..။ မခ်က္ခ်င္ေသးတဲ့ အခါေတြေပါ့။ ေနာက္မွ ေမလိုတဲ့
အခ်ိန္က် ထုတ္ခ်က္တယ္။ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြကို ဒီကေန ဝယ္ယူတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္
၊ျမန္မာနိုင္ငံက လူၾကံဳပို႕ေပးတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အဲ့လို ဗူးေလးထဲ ထည့္ျပီး
ေသေသခ်ာခ်ာေလး သိမ္းထားေလ့ရွိတယ္။
ဒီလိုမ်ိဳးေလး
သိမ္းထားတာက ေၾကာ္လိုကလဲ ေၾကာ္လို႕ရျပီး
ဟင္းခ်ိဳခ်က္တာမ်ိဳး၊အျခားအသီးအရြက္နဲ႕ ေရာခ်င္ခ်င္သည့္ အခါမ်ိဳးတြင္လည္း
မိမိစိတ္တိုင္းက် အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္
စေၾကာ္ၾကရေအာင္..အတိုင္းအတာကို ခ်ဥ္ေပါင္အနည္းအမ်ားေပၚမူတည္၍
မိမိစိတ္ၾကိဳက္သာ ထည့္ပါရန္..။ မွ်စ္နဲ႕ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ဆိုေပမဲ့
ဒီေန႕ေတာ့ မွ်စ္နည္းေနေတာ့ ပဲသီးစိမ္းေတြကိုပါ ေမ လွီးထည့္ထားတယ္။
ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္
၂။ ဝက္သား (သို႕) ပုဇြန္/ ပုဇြန္ေျခာက္ (မိမိႏွစ္သက္ရာကို အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္)
၃။မွ်င္ငါးပိ
၄။ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ (ေခၚ) အေရာင္တင္မႈန္႕
၅။ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊နီ
၆။ မွ်စ္
၈။ငရုတ္သီစိမ္းေတာင့္မ်ား
၉။ဆားအနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။မီးဖိုေပၚတြင္
ပူေနေသာ အိုးထဲသို႕ ဆီထည့္ ၊ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ငရုတ္သီးမ်ားကို
ဆီသတ္ျပီးေသာ မိမိထည့္ဝင္လိုေသာ အသားကို ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
၂။ အသားက်က္ေလာက္ျပီးဆိုလွ်င္ ငါးပိနံ႕ေလး ေမႊးလာေအာင္ အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ။
၃။
ထို႕ေနာက္ မွ်စ္မ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ေမ့လိုပဲ ပဲသီးထည့္စားရတာ
ၾကိဳက္သူအဖို႕ ပဲသီး မ်ားကိုလည္း တစ္ခ်ိန္ထဲ တျပိဳင္ထဲ ထည့္လိုက္ပါ။
၄။ ေမႊထားျပီးေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကို ထည့္ေမႊလိုက္ပါ။ အခ်ိန္ရလွ်င္ မီးေအးေအးနွင့္ နွပ္၍ေၾကာ္ထားလိုက္ပါ။
၆။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလး ေရစစ္ျပီ ဆီျပန္ကာ ေျခာက္ေသြ႔လာျပီ ဆိုလွ်င္ေတာ့ ဆားထည့္
၊အခ်ိဳမုန္႕စားသံုးသူ အခ်ိဳမုန္႕အနည္းငယ္ထည့္ကာ အေပါ့အငန္ျမည္း
သင့္စိတ္ၾကိဳက္အရသာ ျဖစ္ျပီးဆိုလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး အုပ္ကာ ခ်ဥ္ေပါင္အိုးေလး မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ထားနိုင္ပါျပီ။
အခ်ိဳ႕သူမ်ားက
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ေလးအျပီးတြင္ ဟင္းေမႊးမဆလာအုပ္ရသည္ကို ႏွစ္သက္ျပီး
၊အခ်ိဳ႕က မဆလာထည့္ဝင္ရသည္ကို မနွစ္သက္ေသာေၾကာင့္ မဆလာ ထည့္သည္ မထည့္သည္မွာ
မိမိဆႏၵအတိုင္းသာ ။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ ပူပူေလး ရပါျပီရွင္။
ေစာေစာက
ေမ ေျပာသလိုပဲ ေမက ခ်ဥ္ေပါင္တစ္ခါဝယ္ရင္ အမ်ားၾကီး ဝယ္ထားတယ္။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ တစ္ခါေၾကာ္ရင္လဲ အမ်ားၾကီး ေၾကာ္ထားျဖစ္တယ္။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ေမတို႕ ျမန္မာေတြကသာစားေနၾက ျဖစ္ျပီး
ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကေပမယ့္နိုင္ငံျခားသား အေတာ္မ်ားမ်ားက အရမ္းနံတဲ့ အရြက္လို႕
ေျပာေလ့ရွိၾကတယ္။ ငါးပိထည့္ေၾကာ္ထးေတာ့ အနံ႕က ပိုျပင္းတာေပါ့..။ ဒါေၾကာင့္
ခဏ ခဏေၾကာ္ေနရင္ ပတ္ဝန္းက်င္က မေျပာသာလို႕ မေျပာၾကေပမယ့္ ေမက အားနာတတ္ေတာ့
ေတာ္ယံုမခ်က္ျဖစ္လိုဘူး...။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ခါခ်က္ရင္ အမ်ားၾကီးခ်က္ထားျပီး
အေအးခံကာ၊ ေအးလာလွ်င္ တစ္ခါစားယံု အိတ္ေလးေတြထဲ ခြဲထည့္ကာ ေရခဲေသတၱာထဲ
အခဲသိမ္းထားေလ့ ရွိပါသည္။
စားသံုးလိုသည့္အခ်ိန္
မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ထုတ္ယူစားသံုးလိုက္သည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေၾကာ္ စားခ်င္သည္ဟု
ညီးသံၾကားသည့္ သူငယ္ခ်င္းေတြအိမ္ကို အဲ့ဒီအခဲထုတ္ေလးေတြအတိုင္း
ေပးေလ့ရွိသည္။
ေမက
ခ်က္ျပဳတ္ရတာကို ေပ်ာ္တယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြက ဟိုဟာေလး စားခ်င္တယ္ ၊ဒီဟာေလး
စားခ်င္တယ္ ညီးသံၾကားလွ်င္ မေမာမပမ္းနိုင္ ေမ ခ်က္ေကၽြးေလ့ရွိသည္။
ယခုလိုေလး ခ်က္ျပဳတ္ေကၽြးေမႊးေနရတာကိုက ေမ စိတ္ခ်မ္းသာသည္။
..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္

0 comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္