ျမန္မာလူမ်ိဳး အေတာ္မ်ားမ်ားကမုန္႕ဟင္းခါးကို
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကတယ္။ မနက္စာကို မုန္႕ဟင္းခါးပူပူေလးနဲ႕
စတင္စားသံုးခ်င္ၾကတယ္။ ဘယ္ေနရာ ၊ဘယ္ေဒသေရာက္ေရာက္
မေမ့မေလ်ာ့ပဲစားခ်င္ေနခဲ့ၾကတယ္။ အိမ္ကို လြမ္းတဲ့အလြမ္းေတြနဲ႕အတူ
မုန္႕ဟင္းခါးကိုပါ ပါဝင္၍ လြမ္းတတ္ၾကပါတယ္။
မုန္႕ဟင္းခါး................
ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႕ရဲ႕
ဘဝင္ခိုက္ေစတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ။ သူ႕အရပ္၊ သူ႕ေဒသအလိုက္ ၊
ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြ ကြဲျပားျခားနားခဲ့ေပမဲ့ မုန္႕ဟင္းခါးဆိုသည့္
နာမည္ေလးကေတာ့ လူတိုင္းရင္မွာ စြဲျမဲေနဆဲပါ.. ႏွစ္ျခိဳက္စြာ
စားသံုးခ်င္ခဲ့ၾကတာပါ။
ဒီေန႕ေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္နည္းေပါင္းစံုထဲက တစ္နည္းခ်က္ပါမည္။
ပါဝင္သည့္ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ငါး (၂၀) သားခန္႕
၂။ ပဲဝါၾကမ္း ( ၅)က်ပ္သား
၃။စပါးလင္ (၆) ေခ်ာင္း
(စပါးလင္မ်ားကို
ေရစင္စင္ေဆးျပီး အျပင္ပိုင္းအရင့္ႏွင့္ အတြင္းသာ အနုတို႕
ခြဲျခားထားလိုက္ျပီး အတြင္းသား နုနုမ်ားကို ပါးပါးေလး လွီးကာ
အသင့္ျပင္ထားလိုက္ပါ)
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂) ဥ
၅။ ၾကက္သြန္နီ (၅၀)က်ပ္သား
၆။ ဂ်င္း တစ္တက္စာမွ်
၇။ငံျပာရည္ (၁၀) ဇြန္း
၈။ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕
၉။ နံႏြင္းမႈန္႕
၁၀။ ေရႊၾကည္မႈန္ႈ႕ အနည္းငယ္ (မႏွစ္သက္လွ်င္ မထည့္ပါႏွင့္)
၁၁။ ဆီအနည္းငယ္
၁၂။ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ ျပဳတ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။
ပထမဦးစြာ ငါးကို သန္႕စင္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးကာ ဟင္းရည္တည္မည့္အိုးတြင္
နံႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ ၊ငံျပာရည္(၁၀)ဇြန္း၊ စပါးလင္ (ဖယ္ထားေသာ
အျပင္ပိုင္းမ်ားကို စုစည္းကာ ခ်ည္၍ ထည့္လိုက္ပါ) စသည္တို႕ကို အတူထည့္၍
ျပဳတ္ထားလိုက္ပါ။
၂။ ထိုအခ်ိန္တြင္ ပဲဝါၾကမ္းကိုလဲ သီးသန္႕အိုးျဖစ္ ျပဳတ္ထားလိုက္ပါ။
၃။
ငါးႏွင့္ပဲမ်ား ျပဳတ္ထားခ်ိန္တြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ၊ ဂ်င္း စသည္တိုကို
အခြံႏႊာ ေဆးေၾကာသန္႕စင္ကာ အသင့္ျပင္ဆင္ထားပါ။ ျပီးေနာက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊စပါးလင္ အတြင္းသားနုနုမ်ားႏွင့္ အေရာင္တင္မႈန္႕ တို႕ကို
အတူေရာေထာင္းျပီးအသင့္ျပင္ထားပါ။
၄။
ငါးမ်ားဆူလာ၍ အသားနူးလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွာ ဖယ္ရွားျပီး အရိုးႏွင့္
အနယ္မ်ား မပါဝင္ေစရန္ ဇကာ(သို႕) ေရစစ္ေလးျဖစ္ စစ္ယူထားကာ အသားမ်ားကို
ေခတၱမွ် အေအးခံ ၊ အရိုးအပါေစရန္ အရိုးမ်ားကို ဂရုတစ္စို္က္ ဖယ္ရွာျပီး
အသားၾကီးမ်ားႏႊင္၍ အသင့္ျပင္ထားေသာ (ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊စပါးလင္
အတြင္းသားနုနုမ်ားႏွင့္ အေရာင္တင္မႈန္႕) ေထာင္းကို ဆီသတ္ကာ
ေမြးရနံ႔မ်ားရလွ်င္ အရိုးသင္ထားေသာ ငါးမ်ားကို ထည့္ကာ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။
၅။ ျပဳတ္ထားေသာ ပဲမ်ား နူးလာလွ်င္ ဆံုျဖင့္ ေထာင္း၍ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ၾကိတ္စက္ျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း ညက္ေနေအာင္ ေခ်လိုက္ပါ။
၆။
စစ္ယူထားေသာ ငါးျပဳတ္ရည္ ၊ေထာင္းေခ်ထားေသာ ပဲႏွင့္ ပဲျပဳတ္ရည္ႏွင့္
လိုအပ္သည့္ ေရတို႕ ထပ္၍ ထည့္ကာ ခြင္ေပၚျပန္တင္၍ဆူေအာင္ျပန္တည္လိုက္ပါ။
အရည္အိုးဆူလာလွ်င္ ေၾကာ္ထားျပီးေသာ ငါးအႏွစ္မ်ားထည့္၊ေခတၱမွ် ေစာင့္၍
ဆူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥမ်ားပါ တည့္ကာ တည္ထားေပးလိုက္ပါ။
၇။
ၾကက္သြန္ဥမ်ား နူးစျပဳလာလွ်င္ ဆား၊ ရသာမႈန္႕ ထည့္ မိမိလိုအပ္သည့္
အေပါ့အငန္ျမည္းကာ မိမိလွ်ာအရသာအၾကိဳက္ ထည့္ဝင္နိုင္ပါသည္။
ဟင္းရည္ပ်စ္ပ်စ္ၾကိဳက္လွ်င္ ေရႊၾကည္မႈန္႕ အနည္းငယ္ကို ေရေအးေအးႏွင့္
ေဖ်ာ္ကာထည့္၊ မၾကိဳက္လွ်င္ေတာ့ ထားခဲ့ေပါ့။ ျပဳတ္ထားျပီး စိပ္ထားေသာ
ၾကက္ဥ/ဘဲဥ ကို ထည့္ကာ ဟင္းအိုးဆူလာလွ်င္ စားသံုးရန္အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။
ဟင္းခါးရည္အိုးေလး
အသင့္ျဖစ္ျပီဆို ပဲသီး၊နံနံရြက္ ၊အေၾကာ္စံု ၊ငရုတ္သီးမႈန္႕၊သံပုရာသီး
စသည္ျဖစ္ မိမိႏွစ္သက္ရာမ်ားကို ျပင္ဆင္ကာ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ႏွင္အတူ
တြဲဖက္စားသံုးနိုင္ပါျပီ။ ေမကေတာ့ ဒီေန႕ ဝယ္ထားသည့္ အေၾကာ္စံု အသင့္မရွိ၍
မထည့္နိုင္ခဲ့ပါရွင္။
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
0 comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္