စေန၊တနဂၤေႏြမွ မဟုတ္လွ်င္ လူတိုင္းက အလုပ္သြားေနၾကတာေၾကာင့္ သေဘာၤသီးသုပ္ျပီးစားဖို႕ လာခဲ့ပါလို႕ ေခၚစားရင္ေတာင္ ဘယ္သူမွ မလာနိုင္တာ ေသခ်ာေလျပီ။ ဒီေတာ့ သေဘာၤသီးကို ထပ္ျခမ္းခြဲလိုက္ျပီး တစ္ျခမ္းကို အိတ္ထဲ ျပန္ထည့္၊ ေနာက္ေန႕မွာ သေဘာၤသီးသုပ္စားဖို႕ ေရခဲေသတၱာထဲ ျပန္သိမ္း ၊ က်န္တစ္ျခမ္းကို ပထမေန႕ အေနႏွင့္ ယိုးဒယား သေဘာၤသီးေထာင္း ေထာင္းစားဖို႕ ျပင္ဆင္လိုက္ပါတယ္။
ယိုးဒယားသေဘာၤသီးေထာင္းကို လူအေတာ္မ်ားမ်ားက ေရးခဲ့ဖူးေသာ္လည္း မသိေသးသူေတြ ထပ္မံေလ့လာရေအာင္ ေမ ထပ္၍ေရးသားေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ သေဘာၤသီး လက္တစ္ဆုပ္စာ
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂)မႊာ
၃။ ပုဇြန္ေျခာက္စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
၄။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ (မိမိစားနိုင္ေသာ အစပ္ႏႈန္းထား)
၅။ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၁) လံုး
၆။ ထန္းလွ်က္ခဲ (၁)ခဲ
၇။ ပဲေတာင့္ရွည္ (၃) ေခ်ာင္းခန္႔ ခ်ိဳးထားလိုက္ပါ
၈။ငံျပာရည္ (၂)ဇြန္း (ငါးပိရည္က်ိဳ ႏွစ္သက္လွ်င္ ငါးပိရည္က်ိဳ ထည့္ပါ)
၉။ေလွာ္ထားျပီးေသာ ေျမပဲဆန္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
၁၀။ သံပုရာသီး တစ္လံုး
အသင့္ဝယ္ယူ၍ ရသည့္ ထိုင္းနိုင္ငံထုတ္ ဆားနယ္ထားေသာ ပုဇြန္၊ဂဏန္း တို႕ မွာ အလ်င္းသင့္ မရွိ၍ မထည့္ျဖစ္ေတာ့ပါ။ ေဂြးသီး (အခ်ိဳ/အခ်ဥ္) ရွိလွ်င္ ထပ္၍ ထည့္နိုင္ပါသည္။ သေဘာၤသီးေထာင္းေလး စားခ်င္စဖြယ္ အေရာင္လွေအာင္ မုန္လာဥနီကိုလဲ အနည္းငယ္မွ် ျခစ္ကာ ထည့္ပါသည္။
ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ပံု
၁။ သေဘာၤသီးကို ေရေဆး၊အခြံႏႊာကာ အမွ်င္ေလးမ်ား ျဖစ္ေအာင္ ျခစ္ေပးလိုက္ပါ။ မုန္လာဥနီထည့္လွ်င္ မုန္လာဥနီကိုပါ ျခစ္ကာ ေရာထားေပးလိုက္ပါ။
၂။ ဆံုထဲတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ညက္ေထာင္းကာ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ ထည့္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းမ်ား မညက္တစ္ညက္ျဖစ္လာလွ်င္ ပဲသီးထည့္ တစ္ခ်က္ႏွစ္ခ်က္ေထာင္း၊
ထို႕ေနာက္ ထန္းလွ်က္ခဲကို ထည့္ ကာ ဖြဖြေလးေထာင္းေပးပါ ၊ အရည္မ်ားထြက္လာ၍ စင္မည္ဆိုေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
သို႕မဟုတ္ပါက မ်က္နွာကို အရည္စင္ သက္သာေစရန္ ငရုတ္က်ည္ေပြ႕နွင့္ ခပ္နာနာေလးသာ ဖိၾကိတ္ေပးပါ။
ေျမပဲထည့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ထည့္ ၊ အသင့္လွီးထားျပီးေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ေဂြးသီးထည့္၊ ငံျပာရည္ထည့္၊ (အခ်ိဳမုန္႕စားသံုးလွ်င္ ထည့္)၊ သေဘာၤသီး ထည့္ကာ ငရုတ္က်ည္ေပြ႕နွင့္ႏွံစပ္ေအာင္ ေမႊ႕လိုက္ပါ။ ေထာင္းစရာမလိုပါ။ နွ႔ံစပ္ေအာင္သာ ခပ္နာနာေလး ဖိၾကိတ္၍ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးလိုက္ပါ။
၃။ ထို႕ေနာက္ အသင့္စားသံုးနိုင္ေသာ ယိုးဒယား သေဘာၤသီးေထာင္းကို ရရွိပါျပီ။ သေဘာၤသီးေထာင္းကို မုန္႕ဟင္းခါးအဖတ္နွင့္ တြဲဖက္စားသံုးနိုင္ပါသည္။ ေဂၚဖီထုပ္ ၊ ေရခဲစိမ္ သခြားသီး ေအးေအးေလး ထပ္၍ ထည့္ကာ စားသံုးနိုင္ပါသည္။
ဒါေလးကေတာ့ ရွိတာေလးႏွင့္ ေထာင္းထားေသာ ရိုးရိုး သေဘာၤသီးေထာင္းပါပဲ။
ဒုတိယေန႕
ျမန္မာသေဘာၤသီးသုပ္
အေထြအထူး ေရးျပမေနေတာ့ဘူးေနာ္။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ဓာတ္ပံုထဲ ထည့္ထားျပီးသာ။
အခ်ိဳးအစားကိုထည့္ျပီးမေရးေပးေတာ့ဘူးေနာ္။ အခ်ိဳ၊အငန္၊အစပ္ စားတဲ့ႏႈန္းထားက တစ္ဦးႏွင့္ တစ္ဦး မတူညီတာေၾကာင့္ပါ။
ျခစ္ထားျပီးေသာ သေဘာၤသီးသုပ္ထဲ ၊အားလူးျပဳတ္ထည့္၊
ၾကက္သြန္နီ၊ေရွာက္ရြက္ ပါးပါးေလး လွီးထည့္၊
မန္းက်ည္းသီးမွည့္ရည္ ရႊဲရႊဲေလးဆမ္း၊ ငံျပာရည္ကို လိုသေလာက္ထည့္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ထည့္၊
ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ ၊ေျမပဲဆန္မႈန္႔၊ ပဲမႈန္႕၊ငရုတ္သီးမႈန္႕ထည့္
ထို႕ေနာက္ အားလံုးကို သမႏွံ႕စပ္ေအာင္ နယ္ေပးလိုက္လွ်င္ စီးစီးပိုင္ပိုင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ျမန္မာ့ရိုးရာ သေဘာၤသီးသုပ္ေလး ရရွိပါျပီရွင္။
ဟင္းခါးရည္ ခ်က္ဖို႕ အခ်ိန္မရွိလွ်င္ေတာင္ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးနိုင္သည့္ ျမန္မာ့ရိုးရာ စြဲမက္ဖြယ္ သေဘာၤသီးသုပ္ေလးပါ။
.... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
No comments:
Post a Comment
စာေပႏွစ္သက္သူမ်ား လြတ္လပ္စြာ ကြဲလြဲပိုင္ခြင့္ ရွိပါသည္